Belföld

Orbán: “Egy demokráciában a demokratáknak van igazuk” (2007)

24.hu
24.hu

2010. 10. 27. 08:59

Szijjártó: a mostani lépések a jogállam megszilárdításához, az arányos közteherviseléshez vezetnek.

A nemzeti ügyek kormányának meg kell felelnie a választói akaratnak, ami pedig az, hogy véget kell vetni a közszférában a pofátlan végkielégítések rendszerének – mondta a miniszterelnök szóvivője. Az Alkotmánybíróság nem a Fideszre, hanem az emberekre nézve hozott kedvezőtlen döntést, amikor megsemmisítette a különadóról szóló törvényt – tette hozzá Szijjártó Péter.

A szóvivő a Magyar Televízió reggeli műsorában azt mondta: kétharmados többséggel nem lehet kibújni a választói akarat alól, az a korszak véget ért, hogy a kormány megfutamodik. Míg mások komoly áldozatokat hoznak a válság leküzdéséért, egyesek több tízmillióval távozhatnak a közszférából. Ez igazságtalanság, a kormány nem hátrál meg az első akadálynál – közölte.

Áprilisban új korszak kezdődött Magyarországon, de ehhez a régi alkotmány nem képes hozzácsiszolódni. A cél az, hogy legyen egy új alaptörvény, mely az új élet viszonyait képes megjeleníteni úgy, hogy ne kelljen folyton módosítani. Szijjártó úgy vélte: a mostani lépések a jogállam megszilárdításához, az arányos közteherviseléshez vezetnek.

„Ha a nép nem dönthet egy kérdésről, akkor nincs joga az Alkotmánybíróságnak sem. Ez nagyon fontos elv lesz a jövőre nézve. Egyedül az Országgyűlés, a szuverenitás letéteményese határozhat az emberek pénzéről” – közölte tegnap Lázár János pár órával az után, hogy a 98 százalékos különadóról szóló törvényt a testület megsemmisítette.

A mostani vita kapcsán a külföldön tárgyaló kormányfő még nem szólalt meg, éppen ezért érdemes visszaidézni, hogy éppen e gondolatok mentén 2007-ben az akkori pozitív alkotmánybírósági döntés kapcsán tanulságnak mondta, hogy egy demokráciában általában a demokratáknak van igazuk. Egy demokráciában nem képzelhető el, hogy a kormány a saját programját egyetlen lehetséges útnak minősítse. Egy demokráciában mindig van más út, ha az emberek úgy döntenek – tette hozzá akkor a Fidesz elnöke, figyelmeztetve arra is, hogy nem érdemes az állami szerveknek ravaszkodni, egyszerűbb, ha szabad folyást engednek a népakaratnak.

Ajánlott link:

Szijjártó: véget vetünk a pofátlan végkielégítések rendszerének (Híradó)
A népszavazás megnyerte az első csatát (orbanviktor.hu)

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

CHICAGO, IL - AUGUST 13: Four-year-old Leo Griffin leaves a protest against the alt-right movement held to mourn the victims of yesterdays rally in Charlottesville, Virginia on August 13, 2017 in Chicago, Illinois. One person was killed and 19 others were injured in Charlottesville when a car plowed into a group of activists who were preparing to march in opposition to a nearby white nationalists rally. Two police officers were also killed when a helicopter they were using to monitor the rally crashed.   Scott Olson/Getty Images/AFP
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.