Belföld

A sztrájktól sem riadnak vissza a pedagógusok

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) szerint a kormány túllő a célon a 98 százalékos különadóval.

A 2 millió forint felüli végkielégítések 98 százalékos megadóztatását célzó fideszes javaslatot kedden alkotmányellenesnek minősítette az Alkotmánybíróság, a kormánypárt azonban – változatlan formában – újra be akarja terjeszteni a jogszabályt.

A PDSZ szerint a közoktatásban néhány száz, talán ezer dolgozót érint mindez, akiket érdemtelenül állítanak újabb nehézségek elé. Ha a kormánynak nincs ínyére a jelenlegi rendszer, lehetősége van arra, hogy jogszabályban tiltsa meg a túlzottan magas összegű végkielégítéseket – mondta Mendrey László, az érdekképviselet elnöke. A PDSZ azt javasolja, hogy a különadó esetében a 2 milliós plafont emeljék fel 3,5 millióra, így vélhetően kikerülnek az érintettek köréből azok a közszolgák, akiknek gondot okozna a kifizetés.

A szakszervezet legkésőbb a jövő évi költségvetés sarokszámainak rögzítéséig szeretne megállapodni a kormánnyal, ezért mielőbb egyeztetést sürgetnek. Ha ez nem hoz eredményt, a PDSZ élni fog az érdekvédelmi lehetőségekkel, azaz demonstráció, sőt adott esetben munkabeszüntetés is lehet – mondta Mendrey László. Hozzátette: a PDSZ együttműködésre törekszik más szakszervezetekkel, így az ügyben elsők között fogja felvenni a kapcsolatot a LIGÁ-val. Az érdekképviseletek várhatóan már csütörtökön leülnek egyeztetni egymással, pénteken pedig a PDSZ országos választmánya dönt a továbbiakról – hangzott el a sajtótájékoztatón.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik