Belföld

Lázár a magánnyugdíjak ügyét is elvenné az AB-tól

Alkotmánybírósághoz fordulnak a magánnyugdíjpénztárak, a Fidesz szerint feleslegesen.

Alkotmánybírósághoz fordulnak a magánnyugdíjpénztárak a nyugdíjpénztár-választás szabadságáról szóló törvény miatt. Arra hívják fel a tagok figyelmét, ne siessenek átlépni az állami nyugdíjrendszerbe, várják meg a döntést. Az LMP szintén az Alkotmánybírósághoz fordul.

Hétfőn megszavazta a parlament a nyugdíjpénztári befizetések felfüggesztését, és megnyitotta az állami rendszerbe való visszalépés lehetőségét. Ezzel megkezdődött az a számháború is, hogy ki járhat jobban vagy rosszabbul.

Hiányoznak még a konkrét részletszabályok, amelyek alapján az érintettek dönteni tudnának – mondta a Stabilitás Pénztárszövetség főtitkára az MR1-Kossuth Rádiónak. Juhász Istvánné szerint még nem tudni, mit kapnak azok, akik visszatérnek, és azt sem, mi lesz azok megtakarításával, akik a magán-nyugdíjpénztári rendszerben maradnak. A főtitkár ezért azt tanácsolja, mindenki várja meg a a részletszabályokat és azok alapján döntsön.

A kasszák régi alkotmánybírósági döntésekre hivatkoznának, már írtak a köztársasági elnöknek is, alkotmánybírósági normakontrollt kezdeményeznek, és ha ennek ellenére mégis kihirdetik a törvényt, akkor fordulnak az Alkotmánybírósághoz.

A jövőben a magánnyugdíjpénztárakkal kapcsolatban sem lehet alkotmánybírósági felülvizsgálatot kérni, ha az Országgyűlés elfogadja azt a fideszes kezdeményezést, hogy azok a kérdések, amelyekről nem lehet népszavazást tartani, kerüljenek ki az Alkotmánybíróság hatásköréből. Ez Lázár Jánosnak, a Fidesz frakcióvezetőjének újságírói kérdésre adott válaszából derült ki kedden, egy budapesti sajtótájékoztatón.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik