Belföld

Alkotmánybíróság elé kerül a magánnyugdíj

Az LMP szerint egy alkotmánysértő törvény alapján teszi rá a kezét a kormány a magánnyugdíjakra.

Az LMP Alkotmánybíróságon támadja meg a döntést. Az ellenzéki párt szerint a magánnyugdíjpénztári befizetésekről szóló törvény nem szól másról, mint hogy a kormány a maga által ütött 400-500 milliárdos költségvetési lyuk betömésére “einstandolja az emberek megtakarításait.

Az LMP szerint módosító javaslatuk alkalmas lett volna arra, hogy az alkotmányos aggályokat eloszlassa: egy egyszerű technikai fogással el lehetett volna érni, hogy kiderüljön, mi lesz azzal a pénzzel, amit a kormányzat részéről „most egyszerűen ellopnak” – tudatta Scheiring Gábor képviselő.

Előzőleg Selmeczi Gabriella nyugdíjvédelmi kormánybiztos azzal érvelt a nyugdíjpénztár-választás szabadságáról szóló javaslata mellett, hogy “senki sem kötelezhető a nyugdíjtőzsdére”.

Szerinte nem most, hanem 13 éve – a kötelező magán-nyugdíjpénztári tagság bevezetésével – vették el az emberektől a pénzük feletti rendelkezés jogát. A fideszes politikus a törvénytelenül működő piramisjátékokhoz hasonlította a magánnyugdíjpénztárakat, mivel csak a “csúcson lévő” menedzserek járnak jól, míg az alattuk lévő pénztártagot nem.

Az elfogadott javaslat a jelenlegi magánnyugdíjpénztár-tagok számára lehetőséget nyit az állami nyugdíjrendszerbe való átlépésre, továbbá megengedi, hogy a vegyes rendszerből az elmúlt években nyugdíjba vonulók utólag is visszalépjenek oda, emellett eltörli a pályakezdők magánnyugdíjpénztárba való belépésének kötelezettségét is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik