Belföld

A katasztrófa sújtotta térségben nem ünnepeltek

Nem tartottak emlékező ünnepséget a vörösiszap sújtotta katasztrófa térségében az 1956 forradalom és szabadságharc 54. évfordulójának napján - Kolontáron és Devecserben egész nap a kármentesítésen, valamint az adományok elosztásán dolgoztak a szakemberek és az önkéntesek.

Az ünnepi megemlékezést, a koszorúzást sem a települések vezetői, sem a helybéliek nem hiányolták, akik az MTI tudósítójának szombaton azt mondták, „kisebb gondjuk is nagyobb most ennél”.

„Aki úgy gondolja, hogy van okunk és időnk vagy akár lehetőségünk ünnepelni, emlékezni, az jöjjön ide, és nézze meg, mi van itt” – mondta Tili Károly, Kolontár polgármestere. A Veszprém megyei kistelepülés első embere úgy fogalmazott: halottaikra sem tudtak még emlékezni, és van olyan áldozat, akit nem tudtak végső nyugalomra helyezni.

Az október 4-én bekövetkezett katasztrófa során kilenc kolontári lakos vesztette életét, és a polgármester azt kezdeményezte, hogy ezt a napot nyilvánítsa gyásznappá a képviselő-testület.

A helybéliek koszorúkat és gyertyákat szombaton a templomdomb aljában lévő világháborús emlékműre akasztott emléktábla elé tettek, amelyre a katasztrófa bekövetkezte után azt vésették: „Az emberi hanyagság és kapzsiság természeti és emberi áldozataiért. 2010. október 4.”

Devecserben mintegy hatszázan dolgoztak napközben a kármentesítésen, a városházát pedig a védelmi bizottság és az operatív törzs foglalta el. Az épület előtti téren, ahol korábban ünnepségeket, rendezvényeket tartottak, most tűzoltó- és rendőrautók parkolnak, az emberek pedig ünnepi öltözet helyett védőruhában és gumicsizmában járnak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik