Belföld

Egyeztetésre hívta az államfő a pártokat

A köztársasági elnök egyeztetésre hívta a parlamenti pártok frakcióvezetőit hétfőre a Sándor-palotába.

Az államfő három témát jelölt meg a meghívóban: az alkotmánnyal, a jövő évi költségvetéssel és az ügyészséggel kapcsolatos kérdéseket, így várhatóan a legfőbb ügyész megválasztásáról is egyeztet a pártokkal.

Lázár János fideszes, Harrach Péter KDNP-s, Mesterházy Attila szocialista és Schiffer András LMP-s frakcióvezető hétfőn délelőtt el is megy az egyeztetésre, a Jobbik viszont új időpontot kér.

Dúró Dóra, a Jobbik szóvivője elmondta: elfogadják és köszönik a meghívást, de Vona Gábor, a képviselőcsoport vezetője jelenleg az Egyesült Államokban van, ezért a jövő hét második felében egyeztetést kezdeményeznek egy új időpontról az államfő hivatalával.

Schmitt Pált június 29-én választotta köztársasági elnökké az Országgyűlés. Megválasztásakor egyebek mellett azt mondta: csapatembernek tartja magát, ezért fontos neki, hogy szót értsen a miniszterelnökkel, az összes közjogi méltóssággal, a kormánytagokkal, a parlamenti pártokkal, a történelmi egyházakkal és civil szervezetekkel. Kijelentette, a köztársasági elnököt a független közjogi tisztségekre való jelöléskor a kollektív bölcsesség, vagyis a parlamenti pártokkal való előzetes egyeztetés segítheti.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik