Belföld

Orbán-nyugdíj 70 évtől?

A Népszava szerint 70 éves kortól járna az állampolgári alapnyugdíj.

Úgy tűnik, nem nyelvbotlás volt Orbán Viktornál, amikor kedden azt mondta, hogy az állam nem ad többé pénzt a magánnyugdíjpénztáraknak – írja a Népszabadság. A lap szerint a kormány valódi célja a járulékfolyósítás végleges leállítása, bár rengeteg még a megválaszolatlan kérdés.

Nem tisztázott, milyen hozamszámítás szerint kompenzálják a pénztártagokat, mint ahogy az sem, hogy a megtakarítások miként jelennek meg az államháztartás elszámolásában. A lap szerint egy megoldás áll az állam rendelkezésére, hogy viszonylag tiszta körülményeket teremtve tegyen pontot a vita végére: maga hoz létre, vagy bíz meg ezzel a feladattal egy teljesen állami tulajdonban lévő intézményt. Arra, hogy miként képzeli ennek a lebonyolítását a kormány, mára ígért választ a Nemzetgazdasági Minisztérium.

Mivel biztos nyugdíjat garantálni csak az állam tud, az egész magyar nyugdíjrendszert átállítjuk az egyéni, névre szóló számlás állami nyugdíjmodellre – ezt mondta néhány napja Orbán Viktor. Ez azt jelenti, hogy bár korábban tagadták, mégis bevezetik a svéd modellt – írja a Népszava. A lap szerint erre utal, hogy Selmeczi Gabriella nyugdíjvédelmi miniszterelnöki megbízott azt mondta: a svéd nyugdíjrendszernek vannak jó elemei, “nem olyan rossz az a svéd modell”.

A Népszava verziója szerint így 70 éves kortól járna az állampolgári alapnyugdíj, az öregségi nyugdíj alapjául pedig az egyéni számlás (NDC) rendszer szolgálna. Rokkantsági ellátást csak az úgynevezett I. és II. rokkantsági csoport kapna.

A nyugdíjkasszát nem egészítenék ki a költségvetésből, így egyik napról a másikra 600 milliárd forint elveszik az ellátások finanszírozásából, vagyis a jelenleginél 20 százalékkal kevesebb pénz jut a nyugdíjakra. Az ellátást az egyén által teljesített befizetések határozzák meg, a nyugdíj adóköteles lesz, a házastársaknak vagy bejegyzett kapcsolatban élőknek pedig kötelezően közös nyugdíjszámlát kell vezetni.

Ajánlott link:

A kormány és a magánnyugdíj: Elvonási tünetek (Népszabadság)
Ellehetetleníthetik a magánnyugdíj-pénztárakat (Népszava)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik