Belföld

Milliós kártérítések a rendőri túlkapások miatt

A 2006-os jogsértések sértettjeinek jelentős része megkapta a kártérítést.

Az október 23-ai ünnep előtt a 2006-os őszi jogsértések sértettjeinek jelentős része már megkapta a kártérítést az elszenvedett sérelmekért – jelentette be Kontrát Károly, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára. A politikus a 2006-os őszi eseményekkel kapcsolatos rendőri intézkedésekkel összefüggő kártérítési ügyekről szólva azt mondta: 2006 őszén a Gyurcsány-kormány utasítására a rendőrség brutális eszközökkel lépett fel, különösen október 23-án, a rendőri jogsértések ellen több jogvédő szervezet és a Fidesz is tiltakozott.

Mint hozzátette, az Országgyűlés a nyáron határozatot hozott arról, hogy megköveti az ártatlan áldozatokat és döntött arról is, kártérítést kell nyújtani ezeknek az embereknek. A kormány határozata a belügyminiszterre bízta a kártérítés lebonyolítását; a miniszter döntése szerint egy bizottságot hoztak létre a Nemzetgazdasági Minisztérium, az államkincstár és a rendőrség képviselőiből, és ez a bizottság tárgyalt valamennyi, a tárcánál jelentkező károsulttal.

Kontrát Károly elmondta: összesen 101-en jelezték a Belügyminisztériumnál kártérítési igényüket, közülük 73 sértett vonatkozásában nemcsak megkötötték a szerződést, de már a károsult bankszámláján is van a pénz. Egy sértett postai kifizetést kért, ötnek pedig napokon belül utalnak, vagyis 79 sértett már megkapta vagy napokon belül megkapja a kártérítést.

Jelezte: a további 22 sértettel is közel vannak a megállapodáshoz, a tárca szándéka az, hogy a megalapozott igényeket kielégítsék. Mint mondta, számítanak további bejelentésekre is, készek ezek kivizsgálására, és amennyiben az indokolt, akkor a kártérítés kifizetésére.

A 79 megállapodás közül abban a 73 esetben, amelyben a sértett már megkapta a pénzt, összesen 175,472 millió forintot fizettek ki, és körülbelül 101,525 millió forintot fognak még kifizetni. Három esetben kértek a károsultak életjáradékot.

A legnagyobb összegű, 28 millió forintos kártérítést az az ember kapta, akinek egy gumilövedék maradandó szemsérülést okozott, emiatt az egyik szemének látása fokozatosan romlott, öt műtétet kellett elvégezni rajta. Ő emiatt és az állása elvesztése miatt kieső jövedelem okán kapott ekkora kártérítést. Az az ember, akinek kilőtték a szemét, 11 millió forintot kapott, 4 milliót pedig az, akit a rendőrök az MTV-székháznál vertek meg.

A legkisebb kártérítési összeg 50 ezer forint, ezt a rendőri intézkedés során a ruházatban okozott kárért fizették ki. A leggyakrabban megalapozatlan elfogás, bántalmazás, pszichés trauma miatt fizetnek. Kártérítést kap az is, akit arcon talált egy könnygázgránát, és emiatt arccsonttörést szenvedett, elferdült az orrnyerge és romlott a szaglása.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik