Belföld

Kevesebb órát a tanárnak, többet a diáknak?

Egyebek között ezt várja az új törvénytől a Gimnáziumok Országos Szövetsége.

A tanárok kötelező óraszámának csökkentését, az adminisztrációs terhek mérséklését, a diákok választható óraszámának tízszázalékos növelését, a kötelező tananyag csökkentését, az eredményes tanárok kiemelt bérezését és a továbbképzési normatíva visszaállítását várja az új közoktatási törvénytől a gimnáziumok szövetsége – írja a Magyar Nemzet.

A lap szerint gőzerővel dolgoznak a Nemzeti Erőforrás Minisztérium oktatásért felelős államtitkárságán az új közoktatási törvényen, amelynek vitára bocsátható tervezete a hírek szerint még ebben a hónapban elkészül, de egyelőre semmilyen konkrétumot nem árulnak el a tervekről.

A Gimnáziumok Országos Szövetsége komoly változásokat vár az új jogszabálytól. A szervezet elnöke a Magyar Nemzetnek azt mondta: az előző kormányzat azzal a hamis ideológiával emelte meg a tanárok kötelező óraszámát és csökkentette a gyerekekét, hogy a diákok túlterheltek, nemzetközi összehasonlításban egy tanárra túl kevés tanuló jut.

A valóságban az intézkedések célja kizárólag a spórolás volt, és a változtatások nem tettek jót az oktatás színvonalának – tette hozz Szebedy Tas. Szerinte az új közoktatási törvénynek vissza kellene állítania a tanárok kötelező óraszámát a 2006-os változtatás előtti szintre, vagyis átlagosan heti huszonkettőről húsz órára.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik