Belföld

Késnek a vis maior kifizetések az árvíz után

Vannak olyan települések, amelyeknek május óta még el sem bírálták az igényeiket.

Késnek az árvíz utáni vis maior kifizetések Borsod-Abaúj-Zemplén megyében: a Független Hírügynökségnek tucatnyi település közül mindenütt azt mondták, hogy nem, vagy csak egy részét kapták meg a pozitívan elbírált igényeiknek.

Komlóskán először áprilisban volt árvíz, azt követte még kettő, az államtól pedig csak előleget kaptak. Köteles László polgármester azt mondta, a májusi, nagy mennyiségű csapadék által okozott kárra három pályázatot nyújtottak be 150 millió forint értékben, de a minisztériumban a mai napig nem bírálták el igényüket, így nem tudják, kaphatnak-e pénzt. Hasonló a helyzet Gesztelyben, ahol 28 millió forintba kerülne a partfal helyreállítása, de még nem bírálták el pályázatukat.

Sok borsodi faluban levegőben lógó szennyvízcsövek, tönkrement utak tárulnak a szem elé. A polgármesteri hivatalok becslése szerint Háromhután 140, Szendrőben 173, Edelényben 740, Ongán 288 millió forintra lenne szükség a helyreállításhoz. Sok helyen az alapvető működés került veszélybe. Felházi József, Vámosújfalu polgármestere azt mondta, a védekezés hatmillió forintos költségét sem kapták meg, ez pedig anyagi csődhelyzetet jelent a falunak.

A településeken attól tartanak, hogy a tél tovább ront az utak és partfalak állapotán, egy újabb árvíz pedig még nagyobb károkat okozhat.

A Belügyminisztérium sajtóosztályáról levélben azt közölték, a május – júniusi árvízi károk támogatására védekezés jogcímen 594 kérelem alapján eddig 914 millió forintot utaltak ki, és további, védekezéshez kapcsolódó támogatást fizettek ki 336,5 millió forint összegben. Ebből a vörösiszap katasztrófával érintett települések (Devecser, Kolontár, Somlóvásárhely) 175 millió összegben részesültek soron kívüli támogatásban védekezési előleg jogcímén.

A minisztérium szerint a pályázatok elbírálása folyamatos. Idén összesen húsz ütemben döntöttek vis maior támogatásokról.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik