Belföld

A Jobbik lebontatná az 56-os emlékművet

A Jobbik azt sürgeti, hogy távolítsák el a budapesti 56-osok terén lévő emlékművet, és állítsanak a helyére olyat, amelyet a forradalomban részt vevők elfogadnak.

Murányi Levente, a párt alelnöke – a Corvin közi felkelők egyike, akit 1957 februárjában, tizenhét évesen több társával együtt elfogtak, és aki ezután több mint két évet töltött börtönben – a városligeti emlékmű előtt tartott sajtótájékoztatón elmondta: az alkotás a forradalom megcsúfolása.

Az országgyűlési képviselő, a Magyar Politikai Foglyok Szövetségének tagja szerint az ötvenhatosok nagy többsége így vélekedik, valamint hogy 2006-ban a Gyurcsány-kormánynak az egykori felkelők közül csak Bocskay T. Józsefet, az Igazolt Magyar Szabadságharcos Világszövetség elnökét sikerült megnyernie, hogy ott legyen az emlékmű avatásán.

A Jobbik azt javasolja: akár a korábban elvetett pályaművek valamelyikének megvalósításával “állítsanak méltó mementót a huszadik század legnagyobb szabadságharcának”.

Arra a kérdésre, hogy ehhez miért szükséges a jelenlegi emlékmű lebontása, Murányi Levente azt válaszolta: azért, mert a rozsdás vasoszlopoknak semmi közük 1956-hoz. Ugyanakkor, mint mondta, nincs kifogása ellene, hogy az alkotás a fémgyűjtőknek állítson emléket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik