Belföld

Figyelő: Dübörög az Orbán-modell

A hetilap információi szerint állami tulajdonba vonják a BKV nagyjából felét.

A hétfőn bejelentett második akcióterv leginkább mellbevágó része a magán-nyugdíjpénztári befizetések lenyúlása, de a válságadók kapcsán az erő pozíciójának „a tárgyalási sallangokat mellőző” érvényesítése is meglephette a cégeket – írja a Figyelő mai száma.

A válságadó kapcsán jogos kétely, hogy azok valóban átmenetiek-e – mondta a hetilapnak Kövesdy Attila, a Delottie adóosztályának vezetője, aki szerint a Robin Hood-adóként elhíresült tehernek is meg kellett volna szűnnie az eredeti ígéretek szerint.

Karsai Gábor, a GKI Gazdaságkutató vezérigazgató-helyettese arra is felhívta a figyelmet, hogy a kormányzati intézkedéscsomagból több pénz folyik be, mint amennyit az adócsökkentés és a jövő évre 3 százalékra belőtt GDP arányos államháztartási hiánycél tartása igényel.

A többletbevételek sorsa kérdéses, de a Figyelő információi szerint a kormány fontolgatja, hogy tőkeemeléssel állami tulajdonba vonja a BKV nagyjából felét. Ha ez komoly szándék, és a kabinet beszáll a három közlekedési vállalat közvetlen működtetésébe, annak költségei alaphangon is 100 milliárd forint körül mozoghatnak.

Robog az úthenger (Figyelő)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik