Belföld

Az Alstom szerint nem mondható fel a szerződésük

A francia cég elemzi a lehetséges válaszlépéseket, de a bírósági eljárást szeretnék elkerülni.

Az Alstom szerint nem lehet felmondani a metrókocsikra kötött szerződést, közleményükben azt írják, meglepetésként érte őket a BKV bejelentése. Hozzáteszik: elemzik a kialakult helyzetet és a lehetséges válaszlépéseket, de a bírósági eljárást szeretnék elkerülni, és bíznak abban, hogy mindenki számára elfogadható megoldás születik.

A cég úgy véli, a metrószerelvények műszaki paraméterei teljes mértékben megfelelnek a BKV által jóváhagyott és a Nemzeti Közlekedési Hatóság által 2007 augusztusában kiadott előzetes típusengedélyben rögzített szempontoknak. Álláspontjuk szerint a kocsik a legszigorúbb uniós és nemzetközi előírásokat is teljesítik. Megjegyzik, hogy eddig több mint háromezer Metropolis metrókocsit értékesítettek világszerte, amelyek több mint felének azonos vagy hasonló a fékrendszere, mint a Budapestre szánt szerelvényeknek.

Az Alstom mind a BKV, mind a fővárosi önkormányzat számára elfogadható megoldásra törekszik, amely az utasok érdekeit is szolgálja – teszik hozzá.

Mint ismert, a BKV tegnap azonnali hatállyal felmondta az Alstommal kötött szerződéseket, mivel a cég metrószerelvényei jogerősen nem kapták meg a forgalomba helyezéshez szükséges típusengedélyt a közlekedési hatóságtól. Kocsis István, a közlekedési vállalat vezérigazgatója lehívta a szerződések alapján kifizetett bankgaranciákat, ezenkívül bejelentette a BKV kötbér- és kárigényét is az Alstom felé. A BKV új közbeszerzési eljárást ír ki.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik