Belföld

Kilépett Ivády az LMP-frakcióból

A politikus nem marad a képviselőcsoport tagja. Egyszer már kizárták a szervezetből, de fellebbezett.

Ivády Gábor kilép az LMP parlamenti frakciójából – jelentette be a képviselő szerdai, parlamenti sajtótájékoztatóján. Mandátumáról viszont nem mond le, a jövőben függetlenként akar tovább dolgozni az Országgyűlésben.

A poltikus körül az országgyűlési választások után alakult ki botrány, miután az LMP kizárta a pártból a megválasztott ivádi polgármestert. Ivády Gábort azért vonták felelősségre, mert a kampányban közel 500 ezer forintot fogadott el egy támogatótól, amelyet később nem fizetett be a pártkasszába.

A politikust az LMP felkérte parlamenti mandátumának visszaadására és a pártból való kilépésre. Miután ezt megtagadta, az etikai bizottság kizárta Ivádyt, aki a politikai bizottsághoz fellebbezett. Végül megrovásra enyhítették a büntetését. A végső szót a párt választmánya mondta volna ki ügyében.

A sajtótájékoztatón döntését többek között azzal indokolta, hogy habár a párt alapítói közé tartozik és sokat dolgozott annak sikeréért, “az utóbbi időben a lojalitásom és a hitem abban, hogy lehet más a politika, megrendült”.

Szerinte a párton belül olyan folyamatok indultak el, amelyek rossz irányba mutatnak. Úgy látja, a jelenlegi LMP “mind retorikában, mind az ügyeknek a súlyozásában, mind a hatalmi erőknek a kialakulásában és az ehhez felhasznált eszközökben” egy belvárosi, liberális rétegpártra hasonlít.

Elmondta, hogy a korábbi kampányok során gyakran feltették neki a kérdést, hogy az LMP “nem az új SZDSZ-e”, de ő erre mindig nemmel válaszolt. Szavai szerint midig azt mondta, hogy erre az jelent garanciát, hogy ő is a párt tagja, de ezt tovább nem vállalja.

Kérdésre válaszolva nem akart konkrét esetet mondani arra, hogy miért lépett ki. Úgy fogalmazott, hogy azért nem teszi, mert ez “egy láncolat, egy folyamat” eredménye és annak egyetlen elemét sem akarja kiemelni. Hozzátette, kilépése üzenet a párt tagjainak és vezetőinek, hogy “valami kisiklott, rossz irányba halad (…) az biztos, hogy ebbe az irányba hogyha haladnak, az SZDSZ kettő fog felépülni”.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik