Belföld

Jogsértések 2002-2010: elkészült a jelentés

A vizsgálóbizottság elnöke szerint a 2006-os rendőri brutalitás fő politikai felelőse Gyurcsány Ferenc.

Elkészítette jelentését a 2002 és 2010 közötti jogsértéseket vizsgáló parlamenti albizottság és egyhangúlag elfogadta azt..

Gulyás Gergely a testület elnöke újságírók előtt elmondta: megállapításaik szerint a Magyar Televízió székházának ostrománál összességében annyi szakmai hiba történt, hogy nem állapítható meg egyértelműen, a rendőrök meg akarták-e védeni az épületet vagy sem.

Az albizottság szerint a székházostromot követő napokban példátlan brutalitások történtek, míg október 23-án az egyik legsúlyosabb lépés az volt, hogy a rendőrök rátolták az erőszakos tüntetőket a Fidesz rendezvényére.

A kormánypárti politikus arról is beszélt, hogy a történtek első számú politikai felelőse Gyurcsány Ferenc akkori miniszterelnök.

Gulyás Gergely nagy eredménynek minősítette, hogy egyhangúlag fogadták el a jelentést, megítélése szerint négy év után is érdemes volt elvégezni ezt a vizsgálatot, amelynek vannak kézzelfogható eredményei is.

Varga László (KDNP) az újságíróknak arról beszélt, hogy számos, a bizottsági tagok előtt elhangzott nyilatkozat nagyon megviselte, lelkileg feldúlta, egyrészt azért, mert ártatlan emberek szenvedéseivel kellett szembesülnie, másrészt pedig azért, mert hazugságokat kellett végighallgatnia. Ezek közül kiemelte Gergényi Péter, volt budapesti rendőrfőkapitány vallomását.

Az LMP-s Szabó Timea elmondta, hogy pártja egyetért a jelentéssel, amely szakmailag megalapozott, morálisan és politikailag pedig árnyalt. Nem igazak azok a vádak, hogy prekoncepció alapján dolgozott a bizottság, ugyanakkor az ellenzéki politikus megjegyezte azt is, hogy “a volt miniszterelnök politikai legitimitásának feszegetése” nem tartozott a bizottság hatáskörébe, ezért is javasolta a jelentés erre vonatkozó részletének mellőzését, amit a bizottság részben elfogadott.

Gaudi-Nagy Tamás, a testület jobbikos alelnöke nem vett részt az albizottság ülésén, így nem is szavazhatott a jelentésről. Az ülésen Gulyás Gergely emlékeztetett arra: az eredeti terv- és munkamegosztás szerint a jelentésnek azt a részét, amely a 2002-2010 közötti jogsértésekről szól, a jobbikosok készítik, de kedd estig nem kapta meg annak szövegét.

Az MSZP felállítása óta bojkottálta az albizottság munkáját.

A jelentést még szerdán délelőtt megtárgyalja az országgyűlés emberi jogi bizottsága is, mint a mostani testület főbizottsága.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik