Belföld

A Jobbik 26 helyet adna határon túlra

A Jobbik azt javasolja, hogy a következő országgyűlési választáson a mandátumok több mint egytizedéről a határon túli magyarok döntsenek.

Elképzelésük szerint 26 mandátum sorsáról határozhatnának a külföldön élő magyar állampolgárok úgy, hogy – lakóhelyüktől függetlenül – a pártok országos listáira adják le szavazatukat, majd azokat a töredékszavazatokkal együtt összesítik. Vagyis a határon túl élő magyarok egyetlen választókerületet alkotnának – mondta Szávay István országgyűlési képviselő.

A parlament létszáma így legfeljebb 239 lehetne, mivel az alkotmány kétszázban maximálja a Magyarországon megválasztható képviselők számát, további 13 politikus pedig az itt élő nemzeti és etnikai kisebbségeket képviselheti. A magyar parlamentben az itt működő pártoknak kell képviselettel rendelkezniük – válaszolt arra a kérdésre, hogy javaslatuk alapján a határon túli magyar szervezetekre miért nem voksolhatnának a magyarországi választásokon a külföldön élő magyar állampolgárok.
Javaslatukat indokolva Szávay arról is beszélt, hogy a fideszes Gulyás Gergely által felvetett hat-nyolc, a határon túli magyarok számára juttatható képviselői hely „megalázóan kevés”.

A fideszes Gulyás Gergely kedden a TV2 Tények című műsorában beszélt arról, hogy vélhetően kiveszik az alkotmányból azt a passzust, amely a választójogot állandó magyarországi lakhelyhez köti.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik