Belföld

Gyurcsány: Orbán tönkretesz bennünket

A volt miniszterelnök szerint irreálisan magas gazdasági növekedésre lenne szükség az egyensúly fenntartásához.

Hosszúra nyúlt elemzésben boncolgatja blogján a volt kormányfő a jelenlegi miniszterelnök gazdaságpolitikáját. Gyurcsány Ferenc úgy véli, Orbán Viktor adócsomagjával és nyugdíjintézkedéseivel nagy bajt okoz. Mint írja: a Fidesz „költségvetési csapdába kergeti” és „tönkreteszi” az országot.

„Még ha a kormánynak sikerülne is visszaterelni a magánynyugdíjak 75 százalékát az állami rendszerbe, akkor is elképzelhetetlen nagyságú, 8,2-9,1 százalékos növekedésre lenne szükség 2012-ben és 2013-ban, hogy csökkenő adóbevételekkel is finanszírozni lehessen a kiadásainkat az egyensúlyhoz közeli állapot fenntartása mellett. Ez teljesen irreális” – érvel írásában az MSZP-s politikus.

Gyurcsány elemzésében kitér a magánérdek és közérdek közti különbségtétel kérdésére is. Leszögezi, hogy a polgárnak szabadsága van: azaz vannak, lehetnek a hatalomtól független legitim érdekei. „Orbán Viktor ezt vitatja most, amikor azt mondja, hogy az állam működése nem lehet tekintettel a magánérdekre. Ezzel az érveléssel a kormányfő megszűnt modern polgári demokratának lenni” – jelenti ki blogján a volt miniszterelnök.

AJÁNLOTT LINK:

Orbán tönkretesz bennünket (Gyurcsány Ferenc blogja)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik