Belföld

Az LMP nem adna szavazati jogot a határon túliaknak

Az ellenzéki párt szerint a Fidesz elhallgatta, mit akar a kettős állampolgársággal.

Az LMP sem elméletben sem gyakorlatban nem támogatja, hogy a határon túli magyarok szavazati jogot kapjanak. Dorosz Dávid képviselő közölte, hogy a modern jogtudomány szerint a szavazati jog a modern államokhoz kötődik, az állam pedig területi alapon szerveződik.

Kitért arra is, hogy amikor a parlamentben fél éve a kettős állampolgárságról vitáztak, a Fidesz többször is kijelentette, hogy ezzel kapcsolatban nem lesz szó választójogról. “A Fidesz akkor nem mondta el a teljes igazságot” – mondta a képviselő. Szerinte már akkor látható volt, hogy egyes kormánypárti politikusok, például “Semjén Zsolt már akkor is kibeszéltek a sorok közül és már akkor is megfogalmazták ezt az igényt”.

A képviselő azt mondta, hogy akkor megbíztak a kormányban, illetve a Fideszben, ezért támogatták a kettős állampolgárságról szóló törvényjavaslat elfogadását, de benne személy szerint már akkor is kétségeket ébresztettek ezek a nyilatkozatok és ezért is tartózkodott a zárószavazásnál.

A politikus arra reagált, hogy tegnap a fideszes Gulyás Gergely azt mondta, vélhetően kiveszik az alkotmányból azt a passzust, amely a választójogot állandó magyarországi lakhelyhez köti.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik