Belföld

Strandért harcol Szántód polgármestere

Kerítésbontásra készül a szántódi önkormányzat: a település mintegy 200 méter hosszú balatoni partszakaszát tíz esztendeje zárja el egy ott épült lakóparkot övező kerítés - írta a Somogyi Hírlap.

Dolgos János, a település újraválasztott polgármestere a lapnak nyilatkozva elmondta: az előző testület többsége nem igazán támogatta “a kerítés elleni harcban”, most azonban olyan testület állt föl, amelyben többsége van annak az álláspontnak, hogy mindent el kell követniük a kerítés eltüntetése érdekében. Az önkormányzat az elmúlt években – élve elővételi jogával – 196 négyzetméternyi tulajdonrészt szerzett az osztatlan közös tulajdonú parkban.

A polgármester felidézte, hogy egy 1999-ben, az akkori testület által alkotott helyi építési szabályzatban egyértelműen az áll: az ominózus strandterület közpark. Egyértelmű az 1995-ös törvény is: természetes vizek partját a tulajdonos közérdekű célra tartja fenn, ezért ott ingatlantulajdon nem szerezhető – tette hozzá.

A strandterület magántulajdona jogszerű, erről közigazgatási hatósági és bírósági állásfoglalások is születtek – hívta fel egy levélben a szántódi képviselők figyelmét Kukoricza János, a lakóparkot értékesítő VIP Service Kft. nevében. A társaság az önkormányzat elővásárlási jogra hivatkozó tulajdonszerzését tartja jogszabályellenesnek.

A lakóparkosok a választások előtt egyesületet alakítottak. A kampány során írták egy röpiratban: amennyiben Dolgos János marad a polgármester, kezdeményezik az üdülőterület elszakadását Szántódtól és Balatonföldvárhoz csatlakoznának.

A jelenlegi községi strandot az önkormányzat, míg a később lakópark céljára kiparcellázott területeket a VIP Service Kft. a Hunguesttől vásárolta meg. Az adásvételi szerződés mellékletét képező térképmásolat szerint a lezárt strandrész nem tárgya e szerződésnek, a földhivatal és a szakhatóságok elé viszont már egy olyan rajz került, amelyen a leendő lakópark területébe kerítették a közvetlen parti részt is.

Zajlottak már bírósági perek a témában, de a szántódi önkormányzatnak még egyszer sem adtak igazat – olvasható a lapban.

A szántódi nyaralótulajdonosok levele:

Szántódon áll a háború a képviselő testület és a magát törvények felett állónak tartó polgármester között. Míg más Balaton környéki települések lasszóval fogják a vendéget, addig Szántódról a törzsközönséget jelentő üdülőtulajdonosokat akarja a polgármester elüldözni – írják a levelükben. A part menti lakosok népszavazást szerveznek, el akarnak szakadni Szántódtól és csatlakozni akarnak Balatonföldvárhoz.

“(…) Semmilyen szabálytalanság sem történt. Ha történt volna egyértelműen nyitva áll Dolgos János előtt a bírósági út. Pereljen, de nem teszi, mert tudja, hogy nem lenne semmi esélye. Ehelyett fondorlatokba kezdett. A rendezési tervben közforgalom elöl el nem zárható területnek nyilvánította a közösség magántulajdonában lévő strandot, ezzel forgalomképtelenné tette a 37 ingatlant. Aki mégis eladta, annál meg a Balaton törvényre hivatkozva, joggal visszaélve, kíván élni az önkormányzat elővásárlási jogával.

Mit mond a Balaton törvény, hogy az önkormányzat rendezési terv alapján kijelölheti, hogy hol kíván parti sétányt kialakítani. Ezekre az ingatlanokra elővásárlási jogot jegyeztethet be az ingatlan-nyilvántartásba. De ezt Dolgos János kerüli, mint macska a forró kását, mert ez lenne a törvényes, nyílt és egyenes módszer. Ehelyett ezen eljárási rendet megkerülve utólag perli az adásvételeket. Nem zavartatta magát azzal sem, hogy 157 embert tett alperessé a legutóbbi kalandor akciójában. Első és másodfokon is ma már jogerősen elvesztette a pert.

Azóta sem kért bocsánatot az alperesektől, és nem számolt el a községnek, hogy mennyi pénzt költött el pereskedésre. 6 tulajdonrész megvételét kierőszakolta a forgalomképtelenné tett ingatlanok tulajdonosaitól. (…)”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik