Belföld

Romlott a katonák szociális helyzete

A katonák egyre rosszabbodó szociális helyzetére, a szolgálati nyugdíjrendszer megszűnésének veszélyére fókuszál a Visegrádi Négyek (V4) katonai érdekvédelmi szervezeteinek konferenciája.

Heiling Ottó, az uniós tagállamok honvéd szakszervezeteit tömörítő EUROMIL ügyvezető elnökségi tagja megnyitójában arról beszélt: Magyarországon a fegyveres erőket és testületeket a szolgálati nyugellátás rendszere miatt az elmúlt időszakban többen “támadják”, emiatt folyamatosan számolni kell azzal a veszéllyel, hogy ez a rendszer vagy megszűnik, vagy úgy átalakul, hogy az jószerivel egyenlő lesz a megszűnésével.

A szakszervezeti vezető úgy fogalmazott: a politikát meg kell győzni arról, hogy ez az úgymond privilégium megmaradjon, mert a katonák, a fegyveres szervek tagjai speciális viszonyok mellett látják el a szolgálatot, és erre a kedvezményre rászolgálnak.

Egységes szolgálati nyugellátási rendszer nincs sem a V4-ek országai fegyveres erőinél, sem Kelet-, sem pedig Nyugat-Európában – mondta a szakszervezeti vezető, megemlítve: Magyarországon minimálisan 25 év szolgálati viszony kell ahhoz, hogy valaki nyugdíjba mehessen, van ahol ettől több, van, ahol kevesebb.

Az elmúlt időszakban a katonák reálkeresete legalább 30-40 százalékkal csökkent, és ha még a szolgálati nyugellátás rendszerét is megszünteti a politika úgy, hogy az semmiféle ösztönzéssel nem párosul, akkor az állomány nagy része máshol keres munkát – mondta Heiling Ottó. Megjegyezte: ha nem lesz perspektívája a katonai pályának, akkor lesz-e egyáltalán katonája a magyar honvédségnek.

A konferencia résztvevői egy nyilatkozatot is megfogalmaztak, amelyben egyebek mellett az olvasható: a katonák szociális helyzete az elmúlt időszakban drámaian megromlott, a költségvetési megszorítások miatt az alacsonyabb rendfokozatúak már-már napi megélhetési gondokkal küszködnek. A béren kívüli és egyéb szociális juttatások egy része vagy megszűnt, vagy olyan adóteherrel sújtják, hogy az a gyakorlatban teljes elvonást jelenet.

A konferencia kedden kezdődött meg a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Erdőbényén.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik