Belföld

Rogán szerint az MSZP elismerte a trükközést

A hiány 83 milliárddal lett több, mint azt az eredeti törvényben megszavazták.

A Fidesz szerint azzal, hogy a szocialisták megszavazták a parlamentben a zárszámadási törvényt, elismerték, hogy a Bajnai-kormány a 2009-es költségvetés zárásakor és az idei büdzsé elkészítésekor költségvetési trükkök tucatjaival, százaival valótlan képet tárt az Országgyűlés elé a büdzsé helyzetéről.

Rogán Antal, a Fidesz országgyűlési képviselője keddi budapesti sajtótájékoztatóján emlékeztetett, a hétfőn elfogadott 2009-es zárszámadási törvény normaszövegében az olvasható: az Országgyűlés megállapítja, hogy a 2009. évben folytatott költségvetési gazdálkodás számos ponton megsértette az államháztartási törvényben rögzített elveket, és indokolatlan mértékben terhelte meg a 2010. évi költségvetés végrehajtását.

A szocialisták elismerték, hogy 2009-ben valójában nagyobb volt a hiány, mint amit a parlament elé tártak, valamint azt is, hogy a 2010-es évben nagyobb lukat hagytak a költségvetésben, mint amiről a nyilvánosságot tájékoztatták – értékelte Rogán Antal az MSZP-sek igen szavazatait.

Az Országgyűlés a tavalyi költségvetés végrehajtásáról szóló törvényt hétfő késő este fogadta el 296 igen és 53 nem szavazattal. A Fidesz, a KDNP és az MSZP igennel, a Jobbik és az LMP nemmel voksolt.

A jogszabály rögzíti, hogy tavaly 8.324,2 milliárd forint volt a költségvetés bevétele, 9.067,9 milliárd a kiadása és 743,7 milliárd forint a hiány mértéke.

A 2009. évi költségvetést a parlament 2008. december 15-én fogadta el. A jogszabály a központi költségvetés 2009. évi bevételi főösszegét 8.300,2 milliárd forintban, kiadási főösszegét 8.961 milliárd forintban állapította meg, a hiány összege 660,8 milliárd forint volt.

Az adatokból kitűnik, hogy a tényleges bevétel 24 milliárd forinttal meghaladta az előirányzatot, a kiadási összeg 107 milliárd forinttal volt nagyobb az előirányzatnál. A hiány csaknem 83 milliárd forinttal lett több, mint azt az eredeti törvényben megszavazták.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik