Belföld

Nem tudni, Orbán visszaadja-e a pénzt

24.hu
24.hu

2010. 10. 19. 06:18

Mindenkit arra buzdítanak, lépjenek vissza az állami rendszerbe. A társaságok már Európához fordultak.

A kormány a következő 14 hónapban „eltéríti” a magán-nyugdíjpénztári befizetéseket, de nincs rá biztosíték, hogy a pénzt valaha visszaadja – írja a Blikk. Ugyanezt állította az ATV-ben Bauer Tamás közgazdász is.

A bulvárlap kérdésére a Nemzetgazdasági, a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumban és a Kormányzati Kommunikációs Államtitkárságon is csak annyit tudtak mondani, hogy a pénzből többek közt az adócsökkentést fizetik ki.

A pénzek „eltérítése” a Blikk szerint azért meglepő, mert a kormányprogramban, amit éppen Orbán Viktor nyújtott be a Háznak, az szerepel: „Nem engedjük, hogy az állami nyugdíjak mellett szolgáltatást biztosító magánnyugdíjpénztári rendszer megtakarításai veszélybe kerüljenek.”

A Concorde Értékpapír Zrt. elemzője szerint gazdasági szempontból nem feltétlenül rossz, hogy a kormány most a pénztárak rovására jut forráshoz. Ha a pénztáraktól elvett összegből most sikerül ezeket a reformokat végigvinni, akkor nem értelmetlen a mostani elvonás.

Bauer Tamás közgazdász az ATV-ben egyenesen “útonállásnak” nevezte, amit a kormány csinál a magánnyugdíjakkal, amelyeket a kormány – mint mondta – “elsikkaszt”. A törvény egy szóval sem mondja ki, hogy a pénzt vissza kell fizetni. A jogszabály alkotmányosan abszurd.

Ha az az államfő lenne, aki fél évvel ezelőtt még volt, nem írná alá ezt a törvényt és ha az az Alkotmánybíróság lenne még, amelyik még fél éve volt, akkor ez a törvény megbukna. Ezért nem mindegy, hogy pártkáderek ülnek-e ezekben a székekben – figyelmeztetett Bauer Tamás.

Egyébként már megtámadták a szeptember végén bevezetett pénzintézeti különadót az Alkotmánybíróság előtt, de a taláros testület elé kerülhet a tegnap elfogadott válságadó is – írja a Napi Gazdaság.

A Népszabadság arról ír, hogy máris az Európai Bizottsághoz és az az Európa Tanácshoz fordult a 12 nagy biztosítótársaság. Gyors brüsszeli beavatkozást sürgetnek a magyar kormány magánnyugdíjpénztárakat új terve miatt.

Fenyegetve érezve a hárommillió magyar magánpénztári tag 2700 milliárdos megtakarítását, ezen felül sérelmezik: a kormány a magánpénztári tagokat arra ösztönzi, hogy térjenek vissza az állami felosztó-kirovó rendszerbe.

A biztosítók szerint ezzel felülírja a korábbi reformintézkedéseket. A társaságok jelzik: maguk is készek tárgyalni a kormánnyal a kölcsönösen elfogadható megoldásról, amely tiszteletben tartja az uniós alapelveket is.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

CHICAGO, IL - AUGUST 13: Four-year-old Leo Griffin leaves a protest against the alt-right movement held to mourn the victims of yesterdays rally in Charlottesville, Virginia on August 13, 2017 in Chicago, Illinois. One person was killed and 19 others were injured in Charlottesville when a car plowed into a group of activists who were preparing to march in opposition to a nearby white nationalists rally. Two police officers were also killed when a helicopter they were using to monitor the rally crashed.   Scott Olson/Getty Images/AFP
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.