Belföld

Nem tudni, Orbán visszaadja-e a pénzt

Mindenkit arra buzdítanak, lépjenek vissza az állami rendszerbe. A társaságok már Európához fordultak.

A kormány a következő 14 hónapban „eltéríti” a magán-nyugdíjpénztári befizetéseket, de nincs rá biztosíték, hogy a pénzt valaha visszaadja – írja a Blikk. Ugyanezt állította az ATV-ben Bauer Tamás közgazdász is.

A bulvárlap kérdésére a Nemzetgazdasági, a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumban és a Kormányzati Kommunikációs Államtitkárságon is csak annyit tudtak mondani, hogy a pénzből többek közt az adócsökkentést fizetik ki.

A pénzek „eltérítése” a Blikk szerint azért meglepő, mert a kormányprogramban, amit éppen Orbán Viktor nyújtott be a Háznak, az szerepel: „Nem engedjük, hogy az állami nyugdíjak mellett szolgáltatást biztosító magánnyugdíjpénztári rendszer megtakarításai veszélybe kerüljenek.”

A Concorde Értékpapír Zrt. elemzője szerint gazdasági szempontból nem feltétlenül rossz, hogy a kormány most a pénztárak rovására jut forráshoz. Ha a pénztáraktól elvett összegből most sikerül ezeket a reformokat végigvinni, akkor nem értelmetlen a mostani elvonás.

Bauer Tamás közgazdász az ATV-ben egyenesen “útonállásnak” nevezte, amit a kormány csinál a magánnyugdíjakkal, amelyeket a kormány – mint mondta – “elsikkaszt”. A törvény egy szóval sem mondja ki, hogy a pénzt vissza kell fizetni. A jogszabály alkotmányosan abszurd.

Ha az az államfő lenne, aki fél évvel ezelőtt még volt, nem írná alá ezt a törvényt és ha az az Alkotmánybíróság lenne még, amelyik még fél éve volt, akkor ez a törvény megbukna. Ezért nem mindegy, hogy pártkáderek ülnek-e ezekben a székekben – figyelmeztetett Bauer Tamás.

Egyébként már megtámadták a szeptember végén bevezetett pénzintézeti különadót az Alkotmánybíróság előtt, de a taláros testület elé kerülhet a tegnap elfogadott válságadó is – írja a Napi Gazdaság.

A Népszabadság arról ír, hogy máris az Európai Bizottsághoz és az az Európa Tanácshoz fordult a 12 nagy biztosítótársaság. Gyors brüsszeli beavatkozást sürgetnek a magyar kormány magánnyugdíjpénztárakat új terve miatt.

Fenyegetve érezve a hárommillió magyar magánpénztári tag 2700 milliárdos megtakarítását, ezen felül sérelmezik: a kormány a magánpénztári tagokat arra ösztönzi, hogy térjenek vissza az állami felosztó-kirovó rendszerbe.

A biztosítók szerint ezzel felülírja a korábbi reformintézkedéseket. A társaságok jelzik: maguk is készek tárgyalni a kormánnyal a kölcsönösen elfogadható megoldásról, amely tiszteletben tartja az uniós alapelveket is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik