Belföld

Merényletet követtek el az ENSZ iraki különmegbízottja ellen

Merényletet követtek el egy konvoj ellen, amely az ENSZ iraki különmegbízottját, Ad Melkertet szállította a nedzsefi repülőtérre. Egy rendőr meghalt, három másik pedig megsebesült - közölték a biztonsági erők kedden.

Randa Jamal ENSZ-szóvivő elmondta, hogy az út szélén elhelyezett pokolgép nem sebesítette meg a diplomatát. A holland állampolgárságú Melkert kedd este visszatért Bagdadba.

Melkert nem tudja, hogy személyesen ő volt-e a támadások célpontja, és nem akart találgatásokba bocsátkozni. Az iraki biztonsági erők úgy vélik, hogy nem az 56 éves férfi, hanem a nedzsefi rendőrfőnök, Abdel Karím Musztafa volt a merénylet célpontja.

A különmegbízott azért utazott a síiták szent városába, Nedzsefbe, hogy az új iraki kormány megalakításáról beszéljen a vallási csoport egyik vezetőjével, Ali asz-Szisztáni nagyajatollahhal.

A március 7-ei parlamenti választások nem hoztak egyértelmű győztest, a hatalomért a leköszönő miniszterelnök, Núri al-Máliki, illetve Ijád Allávi pártja vetélkedik. Szisztáni véleménye minden kérdésben döntő fontosságú az iraki síiták számára.

Melkert, aki 2009 júliusa óta képviseli az ENSZ-et Irakban, a találkozó utáni sajtókonferencián azt mondta: „itt az idő, hogy minden érintett leüljön a tárgyalóasztalhoz, és megalakítsák végre az új iraki kormányt”. A diplomata hangsúlyozta, hogy „az ország érdekének a személyes érdekek felett kell állnia”.

Az ENSZ csökkentette iraki munkatársai számát azután, hogy 2003-ban a bagdadi központja elleni támadásban meghalt az akkori nagykövet, Sergio Vieira de Mello és 21 alkalmazott. A világszervezet azonban továbbra is elkötelezetten segíti a politikai válságok és erőszakcselekmények sújtotta országot.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik