Belföld

Médiaalkotmány: leszavaztak minden ellenzéki módosítót

Egyetlen indítványt sem támogatott a kormánytöbbség a kulturális és sajtóbizottságban.

Egyetlen, a médiaalkotmányhoz, illetve a médiát és a hírközlést szabályozó egyes törvényekhez érkezett ellenzéki módosító indítványt sem támogatott a parlament kulturális és sajtóbizottsága hétfői ülésén, amelyen szóba került a testület ellenőrző albizottságának ügye is, amely a közelmúltban három alkalommal is határozatképtelen volt.

A kulturális bizottság a sajtószabadság és a médiatartalmak alapvető szabályairól szóló törvényjavaslathoz, vagyis a “médiaalkotmányhoz” érkezett húsz ellenzéki módosító indítvány egyikét sem támogatta.

A Jobbik részéről Novák Előd és Mirkóczki Ádám képviselők többi között a tervezet sajtónyilvánosságot érintő módosítását, valamint a médiatartalom-szolgáltatókra vonatkozó reklámadó kivetését javasolták. Az LMP részéről a Karácsony Gergely által előterjesztett indítványok a szerkesztői felelősség konkrétabb definiálását, az újságírói tevékenység folyamán az informátor szélesebb körű védelmét célozták.

Nem támogatta a testület a médiát és a hírközlést szabályozó egyes törvényekhez érkezett ellenzéki módosító javaslatokat sem.

Az ülés napirendjén szerepelt az újonnan létrejött Közszolgálati Közalapítványon belüli Műsorszolgáltatói Támogató és Vagyonkezelő Alap kérdése is. Ez az alap kezelné a Magyar Rádió Zrt., a Magyar Televízió Zrt., a Duna Televízió Zrt. és a Magyar Távirati Iroda Zrt. vagyonának meghatározott részét. Az átcsoportosítást kezdeményező határozati javaslatot csak a kormánypárti képviselők támogatták.

Az Országos Rádió és Televízió Testület 2009. évi költségvetésének végrehajtásáról szóló törvényjavaslat főbb pontjait Babák Mihály fideszes országgyűlési képviselő adta elő az ülésen, az előterjesztést a kormánypárti képviselők mellett támogatta az MSZP is.

Novák Előd jobbikos bizottsági tag az ülésen kifogásolta, hogy egymás után háromszor is elmaradt az az általa elnökölt albizottság ülése, amely többek között a pártok médiabeli megjelenésének gyakoriságát és a Jobbik legutóbbi kampányreklámjának a közszolgálati médiumok általi visszautasítását tárgyalná. Az albizottság eddig meghirdetett három ülése mindig határozatképtelenség miatt maradt el. A képviselő szerint az albizottságot a kormánypárti képviselők “álláshalmozás” miatt nem látogatják.

Kiss Attila és Karvalics Ottó fideszes parlamenti képviselők az ülésen jelentették be: lemondanak albizottsági tagságukról. Több fideszes bizottsági tag is megjegyezte, Novák Előd képtelen megfelelő időpontot választani az albizottsági ülésre.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik