Belföld

A Liga nem ért egyet az egykulcsos adórendszerrel

A Liga szakszervezeti tömörülés nem ért egyet az egykulcsos adórendszerrel, valamint azzal, hogy a minimálbért is előbb-utóbb eléri az adózás, és ennek kompenzációja egyelőre nem látszik.

Gaskó István, a Liga elnöke vasárnap az MTI-nek kifejtette: nem ért egyet az egykulcsos adórendszerrel, mert ezzel a kormány törölte a személyi jövedelemadózás rendszeréből a szolidaritás elvét, ami a fejlett nyugat-európai társadalmakban mindenütt létezik. Hozzátette: csak a keleti, posztkommunista országokban van ilyen típusú adóverseny, csak ezekben az országokban vezettek be egykulcsos adórendszert.

A szakszervezeti vezető leszögezte: sajnálatosnak egyben jogellenesnek tartja, hogy nem volt egyeztetés az Országos Érdekegyeztető Tanácsban a törvényjavaslat beterjesztése előtt.

Megjegyezte, hogy már az előző kormány komoly lépést tett az egykulcsos adórendszer felé azzal, hogy az alsó kulcs határát 5 millió forintra tette, hiszen alig maradtak, akik a felső kulccsal adóznak.

A Liga azt pozitívnak tartja, hogy általában csökken a személyi jövedelemadó terhelés, hiszen a munkavállalók óriási terheket fizettek. Az sem ellenünkre való – mondta Gaskó István -, hogy az ellentételezés a fogyasztási típusú adók emelésével történik, mert ezzel a munka becsülete növelhető.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik