Belföld

MSZP: több mint arcátlanság Selmeczi nyugdíjvédelmi kinevezése

Az MSZP-nek nem tetszik a nyugdíjvédelmi miniszterelnöki megbízott kinevezése.

Török Zsolt, az MSZP szóvivője szombaton az MTI-nek azt mondta: a kinevezés több mint arcátlanság. Mint fogalmazott, cinikusnak tartják, hogy a kormány előbb “ellopta” a ma 20-as, 30-as, 40-es korosztály majdani nyugdíját, majd a nyugdíjak védelmére Orbán Viktor miniszterelnöki biztost nevez ki.

A szóvivő felhívta a figyelmet arra, hogy a Fidesz már nem csak a ma nyugdíjasaitól, hanem a jövő nyugdíjasaitól is elvesz. Mint mondta, nem csodálkoznak ezen, mert a korábbi tapasztalatok alapján is úgy látják: “a Fidesz, amikor teheti, ráront a nyugdíjra és a nyugdíjasokra”. Az 1998-ban felálló első Orbán-kormánynak is első intézkedése volt, hogy a nyugdíjasoktól elvett átlagosan 19 ezer forintot – fűzte hozzá.

Török Zsolt szerint a mostani Fidesz-kormány a nyugdíjasokkal úgy akar “kitolni”, hogy 1,1 százalékos nyugdíjemelés helyett csak 0,6 százalékos emelést akar adni nekik, ezzel pedig elveszi jogos jussukat.

A párt szóvivő szerint a Fidesz a leendő nyugdíjasokat is meglopja, amikor elveszi a befizetéseket a magánnyugdíjpénztáraktól. Nem csak az érintett korosztályoktól, hanem azok gyerekeitől is elveszik a jussukat, hiszen a befizetések örökölhetők – magyarázta.

Arra a felvetésre, hogy a kormány megígérte, el fogja ismerni a magánnyugdíjpénztári befizetéseket, Török Zsolt azt mondta: “ha garanciát adnak arra, hogy 20-30 év múlva tuti, hogy meglesz a pénz, akkor lehetne hinni”.

Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője szombati budapesti sajtótájékoztatóján jelentette be, hogy Orbán Viktor nyugdíjvédelmi miniszterelnöki megbízottnak nevezte ki Selmeczi Gabriellát.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik