Belföld

Maradhat idén a veszélyhelyzet

Administrator
Administrator

2010. 10. 16. 14:44

A kormány indítványozza, hogy az év végéig maradjon a vörösiszap-katasztrófa miatt elrendelt veszélyhelyzet.

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) vezetője, a Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi (Mal) Zrt.-t felügyelő kormánybiztos közlése szerint a kormány hétfőn terjeszti az Országgyűlés elé az október 6-án kihirdetett veszélyhelyzet meghosszabbításáról szóló indítványt, s a képviselők még aznap döntenek a javaslatról. A törvény szerint a kormány 14 napra hirdethet veszélyhelyzetet, ennek meghosszabbítása az Országgyűlés hatáskörébe tartozik – mondta Bakondi György katasztrófavédelmi vezető.

Az érintett területeken a normál közigazgatás keretében nem lehet elvégezni a feladatokat, továbbra is szükség van a fegyveres szervek, ezen belül a honvédség speciális eszközeinek az alkalmazására, ezért a lakosság védelme érdekében meg kell hosszabbítani a veszélyhelyzet időtartamát – indokolta a javaslatot. A katasztrófa sérültjei közül 43 embert még mindig kórházban ápolnak, egyikük állapota életveszélyes, hat sérült állapota súlyos – mondta Bakondi György.

Az érintett településekről kiköltöztetett emberek visszatelepítése pénteken megkezdődött, hozzáláttak a Kolontáron bontásra ítélt 11 ház elbontásához. Két épületnél a tulajdonjogi viszonyok tisztázatlansága miatt még nem kezdtek munkához – tette hozzá. Bakondi György közölte: megszigorítják a belépést az érintett területre, a nem ott élők csak előzetes egyeztetés után, engedéllyel juthatnak be, 23 óra után pedig a lakosság kijárását is korlátozzák. Szigorítják a tudományos vizsgálatokra vonatkozó szabályokat is: méréseket, elemzéseket a továbbiakban csak a Kormányzati Koordinációs Bizottság Tudományos Tanácsának akkreditációjával rendelkező személyek és szervezetek végezhetnek, és a vizsgálatok során keletkezett adatokat is egyeztetni kell a testülettel.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Armed Catalan policemen, known as Mosso d'Esquadra pass by the FC Barcelona logo with a black ribbon and a message reading "We are all Barcelona" before the Spanish league footbal match FC Barcelona vs Real Betis at the Camp Nou stadium in Barcelona on August 20, 2017.
Security barriers were put up at the entrances of the Camp Nou to stop vehicles after a deadly jihadist attack three days ago. An outcry has erupted on social media and in the press about the absence of bollards -- short, concrete posts to stop vehicles from driving onto sidewalks, with some people even demanding the  mayor's resignation for ignoring police recommendations for such preventive barriers. Drivers have ploughed on August 17, 2017 into pedestrians in two quick-succession, separate attacks in Barcelona and another popular Spanish seaside city, leaving 14 people dead and injuring more than 100 others / AFP PHOTO / LLUIS GENE
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.