Belföld

Eltemették a vörösiszap-katasztrófa első két áldozatát

Utolsó útjára kísérték egy 73 éves kolontári férfit és feleségét szombaton Ajkán.

Az idős asszonyra ráomlott a házfal, férjét pedig kilométerekre sodorta az ár, és csak napokkal később, a devecseri kastélyparkban találták meg a holttestét. Az utcában, ahol laktak, több embert elvitt a vörösiszapos víz, köztük egy 14 hónapos csecsemőt is. A tragédiának összesen kilenc halottja van. Több mint 120-an sérültek meg, közülük még 43-an vannak kórházban, egyikük életveszélyes állapotban.

Az RTL Híradó információi szerint több mint 600 millió forint adomány gyűlt már össze a kármentő alapban és a különböző segélyvonalakon, de ezeken felül is folyamatosan érkeznek adományok, felajánlások. A nemzeti segélyvonalon eddig 194 millió, a 1749-es számon pedig 155 millió forint gyűlt össze, a kármentő lapban pedig több mint 300 millió.

Egy vizsgálat szerint a Kolontár melletti iszaptározó falának átszakadását az okozhatta, hogy átnedvesedett és megsüllyedt az északi töltésfal. A vizsgálatot a gyöngyösi Károly Róbert Főiskola szakemberei végezték el, az eredményről az intézmény dékánja nyilatkozott a heol.hu hírportálnak. Speciális kamerákkal és lézerrel vizsgálták az iszapszennyezés nagyságát valamint a gátszakadás lehetséges okait – tette hozzá.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik