Belföld

Mától Tarlós István vezeti Budapestet

Orbán Viktor beszédet mondott a Fővárosi Közgyűlés alakuló ülésén. Demszky otthon maradt. Borúlátó az új főpolgármester.

Letette esküjét Tarlós István (Fidesz-KDNP) főpolgármester és a Fővárosi Közgyűlés 32 tagja a testület pénteki alakuló ülésén; az eseményen megjelent Orbán Viktor.

“Vége a botrányoknak!”

A miniszterelnök szerint új korszaknak kell kezdődnie a főváros történetében: vége annak, hogy Budapest a botrányok városa, együttműködésre, közérdekre alapuló új rendszer kiépítésére van szükség. Hozzátette, hogy az emberek az önkormányzati választáson világos döntést hoztak: Budapesten változásra van szükség.

Az ország ma azt várja a fővárostól és annak új vezetésétől – folytatta -, hogy álljon a változtatás élére, járjon élen a múlt hibáinak felszámolásában, a felelősség kivizsgálásában, a felelősök számonkérésében és az új, közérdekre, együttműködésre alapuló rendszer építésében.

Vége annak, hogy Budapest a botrányok városa, ahol a legsúlyosabb visszaélések történnek – hangsúlyozta Orbán Viktor.

Tarlós: radikális változásokra van kilátás

Egyáltalán nem biztos, hogy finanszírozható a főváros 2011-ben – ezt már az új főpolgármester mondta az ülésen.

Közölte: előző nap kapta meg Kocsis István, a BKV-vezérigazgató jelentését, amely szerint a közlekedési cég külső-belső adósságállománya eléri a 800 milliárd forintot, és “ez a helyzet majdnem kezelhetetlen”.

Mint mondta, ezért kérni kell az Állami Számvevőszéket, hogy állapítsa meg, finanszírozható-e a város; erről Orbán Viktor miniszterelnökkel is egyeztetnek majd.

Gyors változásokra van kilátás – szögezte le, hozzátéve: elképzelhető, hogy szükség lesz “egy-két radikális intézkedésre”, ezeket azonban – mint mondta – határozottan, de “emberi módon” fogják megtenni.

Demszky nem ment el

A Fővárosi Közgyűlést – a korábbi 66 helyett – 33 képviselő és a főpolgármester alkotja. Mivel Staudt Gábor (Jobbik) lemondott, a helyére kerülő képviselő pedig még nem vette át mandátumát, 32 képviselő és a főpolgármester tett esküt pénteken.

Az október 3-ai választás után a közgyűlésben a Fidesz-KDNP-nek a főpolgármesterrel együtt 18, az MSZP-nek 10, a Jobbiknak és az LMP-nek 3-3 mandátuma van.

Az alakuló ülésen az Újvárosháza dísztermét zsúfolásig megtöltötték az érdeklődők, a fővárosi cégek vezetői és az újságírók. Az ülésen nem lehetett látni Demszky Gábor korábbi főpolgármestert.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik