Belföld

Ha nem fizetnek, csak életmentő gyógyszer juthat a kórházaknak

A Kórházszövetség elnöke szerint év végére a 90 milliárd forintot is elérheti az egészségügyi intézmények adóssága.

Rácz Jenő, a Kórházszövetség elnöke a közrádiónak azt mondta, nagyon fontos, hogy a kormány a tavalyi büdzsében talált 27,5 milliárd forintos tartalékot az ágazat rendelkezésre bocsátja, mert ez körülbelül másfél hónapig fedezi a dologi kiadásokat. László Imre, a fővárosi Szent Imre kórház igazgatója úgy véli, a kisebb beszállítók tömeges tönkremenetelével lehet számolni.

A Hungaropharma Zrt.-nek több mint 3 milliárd forinttal tartoznak az intézmények: Dr. Feller Antal szóvivő elmondta, ha eljutnak oda, hogy nem tudják kifizetni az árut a gyógyszergyártóknak, akkor nem lesz mit szállítani a kórházakba. Úgy véli, ha csökkenteni kell a szolgáltatásuk színvonalát, az azt fogja jelenteni, hogy nem tudnak minden gyógyszert szállítani, így csak az életmentő készítményeket fogják a kórházakba vinni. “Ha nem érkezik pénzügyi segítség a kormányzat részéről, akkor ezt heteken belül meg kell sajnos tennünk” – tette hozzá.

A kórházak azonban csak a 2009-es zárszámadás elfogadását követően kaphatják meg a 27,5 milliárd forintos támogatást – számolt be róla a közrádió.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik