Belföld

Devecserben kárfelvételi centrumot nyitottak

A Devecserben pénteken megnyitott kárfelvételi centrumban hatoldalas adatlapot töltetnek ki a károsultakkal, hogy egyénileg, majd összesítve is felmérjék a direkt és a másodlagos károkat, hogy egységesen tudjanak kártérítési igényükkel fellépni a kárt okozók, vélhetően a Mal Zrt. ellen - közölte újságírókkal Magyar György, a károsultak meghatalmazott jogi képviselője a vörösiszappal elöntött településen.

Az ügyvéd elmondta, hogy előzetes bizonyítási kérelemmel fordult az Ajkai Városi Bírósághoz, és reményei szerint igazságügyi szakértők néhány napon belül választ adnak arra a kérdésre, miért szakadt át a zagytározó gátja, milyen hatással van a környezetre az anyag, mi a vörösiszap összetétele, mi volt a forrása, illetve milyen károkat okozott a károsultak ingatlanaiban.

Magyar György közlése szerint továbbra is nyitott a peren kívüli egyezségre, de – mint mondta -, a valós és a vitatható károkat is fel kell ahhoz mérni, hogy a káralapot meg tudják határozni. A direkt vagy valós kár az ingatlanra, az ingóságra, míg a másodlagos, vitatható kár a személyiségi jogok sérüléséből eredő károkra, erkölcsi, vagy egyéb igények iránti kártérítésekre vonatkozik – magyarázta.

Ahhoz, hogy perelni tudjon a károsultak nevében, már felszólította a Mal Zrt.-t: tudassák, miként akarják a nem vitatható és a vitatható károkat megtéríteni – tette hozzá. Az ügyvéd szavai szerint a célja az, hogy a károsultak mielőbb jussanak vissza abba az élettérbe, amelyben éltek, vagy mielőbb új életet kezdjenek. Magyar György még nem tudja, kik választanák megsérült épületük helyreállítását, és kik azok, akik máshol és máshogyan akarják folytatni életüket. Az ügyvéd hangsúlyozta, mindenkinek olyan mértékű kártérítést kell kapnia, hogy úgy élhessen, mintha a katasztrófa be sem következett volna.

Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn a parlamentben, napirend előtti felszólalásban jelentette be, hogy a rendőrség őrizetbe vette a Mal Zrt. vezérigazgatóját és kezdeményezte előzetes letartóztatását. Bakonyi Zoltánt az iszapkatasztrófával összefüggésben több ember halálát okozó közveszélyokozással és környezetkárosítással gyanúsították meg.

A Veszprémi Városi Bíróság viszont szerdán elrendelte Bakonyi Zoltán azonnali szabadlábra helyezését. A bírósági döntés fő indoka az, hogy a bűncselekmény alapos gyanúja sem állapítható meg az eljárás ezen kezdeti szakaszában.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik