Belföld

Vörösiszaptól az államosításig

A HVG szerint hézagos jogszabályokat alkalmaztak "bornírtan" a hatóságok.

Bármikor bármelyik cég akár véglegesen állami kézbe kerülhet a lex Mal alapján – írja a HVG. A hetilapnak háttérben nyilatkozó jogászok “ordítóan” alkotmánysértőnek mondták a törvényt, amely alapján az állam “rátenyerelt” a tavaly a magyar GDP 0,1 százalékát kitevő árbevételű vállalatra.

A hetilap emlékeztet arra, hogy jogszabály elfogadása után kormánybiztosnak kinevezett Bakondi György 18 tagú titkárságában mások mellett helyet kapott Kling István vízügyi helyettes államtitkár is. Ő négy éve még a szakhatóság volt igazgatójaként pecsétes papírt adott arról, hogy “az elérhető legjobb technológiát alkalmazta” a timföldgyár.

Nemcsak ez, hanem az is felveti a felügyelőség felelősségét, hogy utoljára már a Fidesz-kormány idején ellenőrizték a zagytározót – írja a hetilap, emlékeztetve arra is, hogy a minap éppen Lázár János Fidesz-frakcióvezető mondta azt, hogy vizsgálni kell az engedélyező hatóságok szerepét is. A hetilap szerint a hézagos jogszabályokat a hatóságok “bornírtan” alkalmazták.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik