Belföld

Paprikás a hangulat Kolontáron

Administrator
Administrator

2010. 10. 14. 21:50

Lakossági fórumon tájékoztatták a falubelieket a visszatelepítésről.

Lakossági fórumon tájékoztatták a kolontáriakat a visszatelepítés forgatókönyvéről csütörtök este az ajkai Sportcsarnokban, a majd egy hete otthonát elhagyni kényszerülő 715 ember péntek déltől visszatérhet a Veszprém megyei településre, az utazáshoz három autóbuszt biztosítanak.

A lakossági fórumon a vörösiszappal elöntött település szinte valamennyi lakosa részt vett, az MTI tudósítójának a tájékoztatóról távozva azt mondták, a bizonytalan jövő miatt “eléggé paprikás” volt a hangulat. A fórumra csak a kolontári lakosokat engedték be, a Sportcsarnok bejárata előtt rendőrök álltak.

Tili Károly, Kolontár független polgármestere a több mint másfél órás fórum után az MTI tudósítójának azt mondta, tájékoztatta az embereket arról, hogy a települést átszelő újonnan épített gát megfelelő biztonságot nyújt egy esetleges újabb gátszakadásnál. Azt nem tudta megmondani, hogy a bontásra ítélt házakat péntek délig, amikor újra megnyitják a falut, ledózerolják-e, ugyanis a bontási engedélyt a devecseri jegyző még nem írta alá.

A lakosok elmondása szerint abból keletkezett vita, hogy miként oldják meg a gyermekek iskolai oktatását, mert az intézmény az iszapömlésben megsérült, és mi lesz azokkal, akik munkába járnak, és csak 30 kilométeres kerülővel juthatnak be Ajkára, ráadásul a korábbi, óránkénti, menetrend szerinti buszközlekedés sem biztosított.

A probléma abból adódik, hogy a Kolontárt és Ajkát összekötő utat még legalább 3 hétig zárva tartják, mert a településről a törmeléket és az összegyűjtött iszapot ezen az úton hordják az erre kijelölt zagytározóba.

A kolontári óvodások a tervek szerint külön busszal továbbra is Ajkára járnak, a 16 iskolás pedig hétfőtől Noszlopra.

Probléma az is, miként gondoskodnak majd azoknak az embereknek a lakhatásáról, akiknek a háza megsemmisült a múlt hétfői katasztrófában. A 35 megsemmisült ház tulajdonosai közül mindössze 13-an döntöttek úgy, hogy más településre akarnak költözni, a többiek az újonnan épülő lakóparkban, vagy a faluban vásárolt ingatlanban maradnának.

A lakossági fórum befejezésekor élelmiszer- és tisztítószer-adományokat osztottak az embereknek.

A katasztrófavédelem azt közölte csütörtök este az MTI-vel, hogy a hazatelepülő lakosoknak porálarcot osztanak, egyben tájékoztatást adnak, miként védekezzenek a szennyező anyagtól.

Az ajkai zagytározó 10-es kazettájának múlt hétfői sérülése miatt bekövetkezett katasztrófában kilenc kolontári lakos vesztette életét, másfél százan megsérültek, többük állapota még mindig súlyos.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

CHICAGO, IL - AUGUST 13: Four-year-old Leo Griffin leaves a protest against the alt-right movement held to mourn the victims of yesterdays rally in Charlottesville, Virginia on August 13, 2017 in Chicago, Illinois. One person was killed and 19 others were injured in Charlottesville when a car plowed into a group of activists who were preparing to march in opposition to a nearby white nationalists rally. Two police officers were also killed when a helicopter they were using to monitor the rally crashed.   Scott Olson/Getty Images/AFP
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.