Belföld

Nőtt a légúti panaszosok száma Devecseren

A helyiek azt mondják, estére szemük bevörösödik, a torkuk pedig kapar a portól.

A településen egyik háziorvosa, Szabó István – akihez nagyrészt az elöntött terület lakói tartoznak – elmondta: 15-20 százalékkal nőtt a légúti panaszokkal jelentkezők száma az elmúlt napokban, de nehéz megítélni, hogy csak a levegőben lévő iszappor okozza a tüneteket, vagy abban a hűvösebb időjárásnak is szerepe van-e.

A Független Hírügynökség helyszíni tudósítójának több lakó is panaszkodott, hogy az esti órákra a szemük bevörösödik, a torkuk pedig kapar. Szabó István szerint az asztmásokra különösen rossz hatással lehet a poros levegő, felerősödhetnek a tünetek, rosszabbodhat az állapotuk. A háziorvos hangsúlyozta: arra nézve nincs semmilyen információ vagy tapasztalat, hogy a terhes anyákra negatív hatással van-e a por. Mint mondta, hivatalosan arról sem tájékoztatták őket, hogy milyen összetevői vannak a vörösiszapnak vagy a pornak, mint ahogy arról sem, hogy a semlegesítéshez használt gipsz tartalmaz-e valamilyen vegyszert vagy adalék anyagot, amely kellemetlen tüneteket okozhat.

Horváth Ildikó, a település egy másik háziorvosa azt mondta: mind a négy háziorvosi rendelő kapott speciális védőmaszkokat, melyek több órás használata enyhíti a belélegzett por okozta nyálkahártya irritációt. Ezeket az orvosoktól kell kérniük az embereknek, de ez a maszk nem helyettesíti az utcán használandó pormaszkot. A háziorvos hozzátette: nagy mennyiségben érkezett speciális szemmosó folyadék is, mellyel a panaszosok szemét tudják kiöblíteni, ha viszket vagy bevörösödik. Ebből a szerből nem lehet hazavinni, helyben látják el a betegeket, majd a szemészetre irányítják őket.

Horvát Ildikó azt ajánlja a vörösiszap sújtotta területek lakóinak, mint a pollenallergiásoknak: ruháikat rendszeresen cseréljék, és minden nap mossanak hajat. Almaecetes vízzel gargalizáljanak, szopogassanak savanyúcukorkát és ha tehetik, pucoljanak vöröshagymát, hogy meginduljon a nyálelválasztásuk, és enyhüljenek panaszaik. A körzeti orvos hozzátette: Farkasgyepői Tüdőgondozó Intézettől tucatnyi inhaláló készüléket kaptak, melyet naponta öt percig kell használni. A szerkezet segítségével belélegezhető anyag légúttisztító hatású.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik