Belföld

3 millió embernek fáj majd az Orbán-einstand

Ha az állam nem fizet kamatokat, rosszul jár mindenki. Az elemző szerint rossz "üzenet".

A bankadó után további válságadókat vezet be a kormány: ez a távközlési-telekommunikációs és az energiaszektort, valamint a kereskedelmi láncokat érinti. Novembertől a jövő év végéig nem utalják át a magán-nyugdíjrendszerbe a járulékokat, havonta 30 milliárd forintot.

Ez az intézkedés mintegy hárommillió nyugdíjpénztári tagot és éves szinten 360 milliárd forint befizetést érint. A hvg.hu szerint erről a döntésről csak egyetlen szó juthat mindenki eszébe: einstand, hiszen a tagok számlájára a következő egy évben nem kerül egy fillér járulék sem.

Ez mind a pénztáraknak, mind a tagoknak veszteséget jelent – hacsak a bő egy év letelte után az állam meg nem téríti a kiesett összeget kamatostul. Máskülönben a befizetők felhalmozása az ennyi időre jutó összeggel apad. Az állami tb-rendszerben viszont nem megoldott, hogy egyéni számlákon tartsák nyilván a járulékbefizetéseket – írja a Népszabadság.

Szerzett jogról lévén szó, komoly alkotmányossági aggályokat lehet támasztani a magánnyugdíjpénztári befizetések „államosításával” kapcsolatban – mondták a lapnak egybehangzóan szakértők.

A magánnyugdíjpénztárakat tömörítő Stabilitás Pénztárszövetség szerint a tervezett intézkedés lényegében burkolt államosítást jelent. A következő 14 hónapban a dolgozók nyugdíjjárulékának egy részét „kölcsönveszi” az állam – mondta a Blikknek egy adószakértő.

Kárpáti András példája szerint jelenleg a havi bruttó 200 ezer forintos átlagfizetés után a dolgozó és a munkaadó 67 ezer forintot fizet az APEH-nek nyugdíjjárulékként, ebből kapott eddig 16 ezer forintot a pénztár, amelyet befektetett.

Évtizedek múlva az összegyűlt összegből s annak kamataiból, hozaimaiból a pénztár kiegészíti az állami nyugdíjat – magyarázta a szakértő, aki szerint kár csak akkor nem éri az embereket, ha az állam most valóban csak „kölcsönvesz”. Arról, hogy a pénzt kölcsön avagy örökbe kéri a kormány, Orbán nem mondott semmit .

Török Zoltán, a Raiffeisen Bank vezető elemzője úgy véli, így teljesül a kormány által vállalt hiánycél, de ez rossz üzenet. A vezetésnek éppen arra kellene ösztökélnie az embereket, hogy maguk is gondoskodjanak nyugdíjas éveikről, hogy fontosak a saját megtakarítások.

A magán-nyugdíjpénztári befizetések leállítása azt tükrözi, hogy a kormány tényleg tartani akarja a hiánycélokat. A befizetések hiányát nem rögtön érzik meg az emberek – így az nem fáj annyira – mondta Vasali Zoltán politológus.

Ajánlott linkek:

Orbán matematikája (hvg.hu)
Íme Orbán új csomagja(Blikk)
Pórul járhat a nyugdíjpénztári tag (Népszabadság)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik