Belföld

Másodfokú ítélet várható Budaházy ügyében

Szerdán ítéletet hirdet a Fővárosi Ítélőtábla az alkotmányos rend erőszakos megváltoztatása előkészületével vádolt Budaházy György ügyében.

A vád szerint Budaházy György azután, hogy 2006. szeptember 18-án éjszaka ott volt a Szabadság téren az MTV-székház ostrománál és a szovjet emlékmű megrongálásánál, ismeretlen helyre távozott otthonról, majd internetes honlapoknak és hírportáloknak írásokat és nyilatkozatokat juttatott el, amelyek az ügyészség szerint olyan erőszakos cselekményekben való részvételre szólították fel olvasóit, amelyek célja az alkotmányos rend megváltoztatása volt.

A vád szerint a 13 írás egyebek mellett a főváros blokád alá vételére és a kormány elzavarására buzdított. A Fővárosi Bíróság Budaházyt először még 2008. januárjában felmentette a vád alól, de a Fővárosi Ítélőtábla ezt a felmentő ítéletet hatályon kívül helyezte. A Fővárosi Bíróság megismételt eljárás után 2009. szeptember 16-án 1 év felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte a vádlottat. Budaházy György és védője felmentésért fellebbezett. Erről dönt szerdán a Fővárosi Ítélőtábla.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik