Belföld

Iszapömlés: kilencre emelkedett a halálos áldozatok száma

Szerda délelőtt nem sokkal fél tíz előtt elhunyt az a kolontári idős lakos, akit az ajkai kórházban ápoltak.

Meghalt a vörösiszap-katasztrófa egyik sérültje szerda délelőtt az ajkai kórházban; ezzel kilencre emelkedett a szerencsétlenség áldozatinak száma – közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) az MTI-vel.

Szerda délelőtt nem sokkal fél tíz előtt elhunyt az a kolontári idős lakos, akit az ajkai kórházban ápoltak az iszapömlés következtében elszenvedett sérülései miatt – olvasható a közleményben.

Az ajkai térségben bekövetkezett vörösiszapömlés után négy holttestet találtak Kolontáron a mentésben részt vevő egységek; a vörösiszap-tragédiáról beszámoló kormányzati honlap szerint egy 37 éves férfit, egy 73 éves nőt, egy 82 éves nőt és egy 1 év körüli leánygyermeket. “Az elhunytak halálát mindegyik esetben fulladás okozta” – írták. Ekkor még három embert kerestek: egy 76 éves és egy 85 éves nőt, valamint egy 73 éves férfit.

A halálos áldozatok száma péntek hajnalban emelkedett ötre: a veszprémi kórházban meghalt egy idős férfi, majd pénteken két, hétfőn pedig egy újabb holttestet találtak meg Devecser határában.

Az OKF hétfőn közölte az MTI-vel, hogy ötven embert ápolnak még kórházban a vörösiszapömlés miatt, a sérültek közül többen még mindig súlyos, illetve életveszélyes állapotban vannak.

A Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi Zrt. (MAL Zrt.) Ajka melletti egyik tározójának a gátja október 4-én szakadt át. A térségben katasztrófahelyzet alakult ki. Az áradás három települést – Devecser, Kolontár, Somlóvásárhely – öntött el.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik