Belföld

Vadai: Staudt nem lehet a nemzetbiztonsági bizottság tagja

A testület MSZP-s elnöke szerint a Jobbiknak új tagot kell jelölnie.

Staudt Gábor (Jobbik) továbbra sem lehet a parlament nemzetbiztonsági bizottságának tagja – közölte újságírókkal a testület keddi zárt ülése után Vadai Ágnes (MSZP) bizottsági elnök.

A bizottság elutasította Staudt Gábor panaszát, és úgy döntött, a képviselő pártjelölése a tagságra nem érvényes – mondta Vadai Ágnes, hozzátéve: a Jobbiknak új tagot kell jelölnie a nemzetbiztonsági bizottságba.

Az ügy előzménye, hogy bár a Jobbik Staudt Gábort jelölte a nemzetbiztonsági bizottsági tagságra, a nemzetbiztonsági átvilágítás során kockázati tényezőket tártak fel vele kapcsolatban.

Szeptemberben már született egy – elvi – állásfoglalás a nemzetbiztonsági bizottságában arról, hogy nem lehet a testület tagja az a képviselő, akinek átvilágításakor nemzetbiztonsági kockázatot tártak fel.

Júniusban Staudt Gábor és három frakciótársának nemzetbiztonsági átvilágításakor az Alkotmányvédelmi Hivatal kockázati tényezőket állapított meg. A Jobbik ezután büntető feljelentést tett Balajti László főigazgató ellen, és kezdeményezte a hivatal által készített, államtitoknak minősülő szakvélemény nyilvánosságra hozását.

Az átvilágításon elbukó politikusok közül Balla Gergő, Endrésik Zsolt és Schön Péter a honvédelmi és rendészeti bizottságban, Staudt Gábor a nemzetbiztonságiban képviselné pártját. Mivel Vona Gábor frakcióvezető fenntartotta Staudt Gábor jelölését, a Jobbik azóta sem küldhetett delegáltat a nemzetbiztonsági bizottságba, igaz a C típusú átvilágításon már átesett, a honvédelmi bizottságban dolgozó Rubi Gergely tanácskozási joggal jelen lehet a testület ülésein.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik