Belföld

Ragadozó emlőst fedeztek fel

Egy új ragadozót, mongúzfélékhez tartozó emlőst fedeztek fel Madagaszkáron - a macska méretű állat leginkább egy csenevész vadászgörényre emlékeztet.

A foltos barnabundájú állatot Durrel mongúzának (Salanoia durrelii) nevezték el Gerald Durrel (1925-1995) brit zoológus, író tiszteletére – olvasható a The Daily Telegraph honlapján.

A fura állatkát még 2004-ben véletlenül vették észre Madagaszkár egyik eldugott tavában a Durrel Wildlife Conservation Trust munkatársai, akik tíz éven át végeztek kutatásokat a környéken. A tudósoknak sikerült két egyedet foglyul ejteniük, s kezdetben az állatokat barnafarkú mongúznak (Salanoia concolor) vélték. A nőstényt, miután megvizsgálták, szabadon engedték, a hím azonban kimúlt a csapdában, így tetemét a londoni Természettudományi Múzeumba küldték további vizsgálatok céljából.

Az aprólékos vizsgálat során jöttek rá a tudósok, hogy a ragadozó emlősök ismeretlen fajáról van szó – 24 év után az első ilyen felfedezésről.

John Fa professzor szerint a Durrel-féle mongúz életmódjában sokkal inkább egy vidrára emlékeztet: a vízben él, s halakkal, rákokkal táplálkozik. Mindazonáltal a tudósok gyakorlatilag semmit sem tudnak, hogy mekkora a Durrel-féle mongúz populációja, s milyen az életciklusa.

„Rejtély övezi” – jegyezte meg John Fa, hozzátéve, hogy a felfedezés ismét rávilágított arra, hogy a térség élővilága még sok meglepetést tartogathat a kutatók számára.

Fidimala Bruno Ralainsasolo biológus szerint, akinek sikerült foglyul ejteni az ismeretlen ragadozót, a faj veszélyeztetett: a mezőgazdasági termelés kiterjesztése szűkíti az élőhelyeit, de veszélyt jelent a környezetszennyezés is.

„Korábban is volt tudomásunk arról, hogy egy ragadozó emlős él a Lac Alaotra mocsaras vidéken, de úgy véltük, hogy a barnafarkú mongúzról van szó. A koponyacsontokon, a fogazaton és a mancsokon felfedezett különbségek viszont egyértelműen bizonyítják, hogy egy másik fajról van szó, amely alkalmazkodott a vízi életmódhoz” – mondta.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik