Belföld

Iszapömlés: 140 millióból épül Makovecz lakóparkja

Kijelölték a Devecserben épülő új lakópark helyét, a terveket Makovecz Imre tervezőcsapata készítette. Még el kell dönteni, hogy „falusias” vagy a „kisvárosias” jellegű házakat építsenek.

Első lépésként a Leier Hungária Kft. tizenöt lakásos sorházat épít a vörösiszap-katasztrófa által sújtott Devecserben, és vállalta, hogy karácsonyra beköltözhetnek a lakásokba az érintettek. Várhatóan félmillió eurós (csaknem 140 millió forintos) költséggel építik fel az előre gyártott elemekből álló sorházat, amelyben 70-80 négyzetméteres lakásokat alakítanak ki – mondta el Toldi Tamás, a város polgármestere kedden.

A lakópark Devecser határában, a Leier téglagyárával szemben épül fel. Kedd délután érkeznek a helyszínre a kormány által megbízott tervezők, Makovecz Imre irodájának munkatársai – tájékoztatott Toldi Tamás. Elmondta, hogy a terület adott volt: a település magasabb pontján helyezkedik el, és az önkormányzat már korábban kijelölte lakóparképítésre.

Több típustervet mutatnak be a tervezők az építési hatóságnak és a Leier képviselőinek, ezek alapján közösen döntenek arról, hogy a „falusias” vagy a „kisvárosias” jellegű házakat építsenek.

A polgármester szólt arról is, hogy még nem lehet tudni, pontosan hány lakást építenek, osztrák-magyar összefogással ugyanis folyamatosan gyűjtik a pénzt az iszapkatasztrófa áldozatainak. Az összegyűjtött adományok és a Leier felajánlásának összehangolásával döntenek majd arról, hogy végül mekkora lakópark épül Devecserben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik