Belföld

Európának túl kicsi az iszapkár

Ráadásul éppen a kormányfő zárta ki a természeti katasztrófa lehetőségét.

Az Európai Bizottság becslései szerint a magyarországi vörösiszap-katasztrófa által okozott károk eddig nem érhették el azt az értéket, amely feljogosítaná a magyar kormányt arra, hogy pénzügyi támogatást igényeljen az Európai Szolidaritási Alapból – írja a Bruxinfo alapján a portfolio.hu.

Magyarország annak az előfeltételnek sem felel meg, hogy természeti katasztrófáról legyen szó. Ezt legutóbb éppen a kormányfő vetette el. Ipari katasztrófa következményeinek az enyhítéséhez elvileg nem lehetne uniós forrásokhoz jutni.

További lényeges körülmény, hogy a szolidaritási alap csak az állami szféra beavatkozásának a költségeit fedezheti, valamint azokat a költségeket, amelyekre nincs biztosítási fedezet. Végül, de nem utolsó sorban a károknak egy minimális határértéket is el kell érniük (ez az adott ország GDP-jének 0,6%-a), ez Magyarország esetében 591 millió euró lenne.

Az iszapömlésről is tárgyal ma egyébként az Európai Bizottság elnökével Orbán Viktor miniszterelnök, de az uniós illetékes a jelenlegi tervek szerint nem látogat el Ajka térségébe, ahol viszont már vizsgálódnak az uniós szakértők, akik javaslataikról pénteken számolnak be.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik