Belföld

Barroso: ambiciózusak a magyar EU-elnökség tervei

Orbán Viktor szerint a magyar elnökségnek az energiabiztonság, Horvátország csatlakozása az unióhoz és egy egységes romaintegrációs program megalkotása lesz a prioritása.

Komoly felelősséggel jár az EU-elnökség, amelynek fél éve alatt három kiemelt feladatot szeretne végrehajtani Magyarország – mondta el Orbán Viktor, az Európai Bizottság elnökével folytatott megbeszélést követő pécsi sajtótájékoztatón. A kormányfő kiemelte: hazánk fontosnak tartja az energiabiztonság kérdését, amellyel kapcsolatban februárban nemzetközi konferenciát szerveznek Budapesten. A kormányfő hangsúlyozta: a magyar kormány minden segítséget megad Horvátországnak ahhoz, hogy a csatlakozás feltételeit sikerrel teljesítse. A miniszterelnök ezen túlmenően aláhúzta: a magyar EU-elnökség a romákkal foglalkozó EU-programhoz is hozzá kíván járulni.

“Kínosan nevetséges volna, ha 2011-ben Magyarország nem tudná tartani azokat a gazdasági kritériumokat, amelyek betartása általános az Európai Unióban” – fogalmazott Orbán Viktor, utalva arra, hogy mind az idén elvárt 3,8 százalékos, mind a 2011-ben elvárt 3 százalék alatti hiánycélt tartani fogja hazánk. A magyar miniszterelnök szerint a hiánycél – bár “immár az EU-ban sem szokásos, mégis elvárt” – megtartása érdekében a következő napokban újabb lépéseket tesz a kormány.

Magyarország gazdasága idén még stagnált, jövőre azonban a legóvatosabb szervezetek, így az Európai Unió szerint is növekedés várható – közölte Orbán Viktor. A kormányfő hozzátette, ez a növekedés fenntartható és munkahelyeket teremtő lesz.

Jose Manuel Barroso gyümölcsözőnek minősítette a négyszemközti megbeszélést. Az Európai Bizottság elnöke szerint a magyar miniszterelnökkel nyílt és őszinte tárgyaláson tekintették át Magyarország jelenlegi gazdasági helyzetét és növekedési kilátásait. Barroso a magyar EU-elnökség programját ambiciózusnak nevezte, főleg az együttműködés terén vár sok eredményt tőle. A konkrétumok meghatározása érdekében a kormány november közepén látogat Brüsszelbe.

“Támogatjuk a magyar kormányt, hogy sikerre vigye Magyarország EU-elnökségét, és számítunk Orbán Viktor politikai képességeire, hogy az európai ügyet előmozdítsa” – fejezte ki Jose Manuel Barroso.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik