Belföld

Az iszapról is tárgyal Orbán és Barroso

Azt egyelőre nem tudni, lesz-e bármilyen brüsszeli reagálás a tegnap elfogadott "lex MAL"-ra.

Elkészültek a vörösiszapömlés területén vett minták vizsgálati eredményei, ma hozzák nyilvánosságra őket – mondta a Magyar Tudományos Akadémia főtitkára, a Kormányzati Koordinációs Bizottság (KKB) tudományos tanácsának elnöke.

Németh Tamás egyelőre csak annyit árult el, hogy az eredményekben nincs “semmi olyan, ami azonnali beavatkozást igényelne”. Ezek az elemzések “nem egy azonnali lépéshez (…) kellenek, hanem a hosszú távú cselekvési terv megalapozásához”.

Az eredményekre akkor lesz szükség, amikor az érintett területeken megkezdődhet a munka – tette hozzá. “Ez arra kell, hogy legyen kiindulási alapja a külföldi szakértőknek, azoknak a kormánybizottságoknak, amelyek különböző feladatokkal szerepelnek” – hangsúlyozta.

Az iszapömlésről is tárgyal az Európai Bizottság elnökével Orbán Viktor miniszterelnök, de az uniós illetékes a jelenlegi tervek szerint nem látogat el Ajka térségébe. Barroso Budapesten elsősorban a segélykoordinációról, illetve arról egyeztet, hogy az EU milyen támogatást adhat.

Az Európai Unió szakértői már megérkeztek Magyarországra, hogy a helyszínen tájékozódjanak a katasztrófa utáni helyzetről. A következő három napban terepmunkát végeznek Ajka környékén és péntekre elkészítik javaslataikat.

Azt egyelőre nem tudni, lesz-e brüsszeli reagálás a tegnap elfogadott “lex Mal”-ra, amelyről egy magát konzervatívnak valló elemző a hír24-nek azt mondta, hogy a törvény az államszocializmus módszereit idézi, nem áll meg egy jogállamban. Ugyanakkor az érintett önkormányzatok egyértelműen üdvözölték, hogy az állam átveszi a Mal Zrt.-t.

Már nem kutatnak egyébként eltűntek után a katasztrófa helyszínén. Tegnap újabb holttestre bukkantak, ezzel nyolcra nőtt a halálos áldozatok száma. Mintegy ötvenen vannak még kórházban. A legsúlyosabb sérült, egy idős férfi állapota nem javult.

Őrizetbe vették a katasztrófáért felelősnek tartott MAL Zrt. vezetőjét, kezdeményezték az előzetes letartóztatását is. Több ember halálát okozó közveszély-okozással, környezetkárosítással gyanúsítják. Bakonyi Zoltán a gyanúsítás és az őrizetbe vétel ellen is panasszal élt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik