Belföld

A vörösiszap-ügy nagyobb próbája a demokráciának az őszödi beszédnél

A Magyar Hírlap informátora szerint maffiaszerű hálózat települt az iparágra.

Így kommentálta a hulladékipar egyik meghatározó szereplője a Magyar Hírlapnak az ajkai iszapkatasztrófa nyomán induló felelősségre vonást. A lap forrása szerint ha most nem sikerül letörni a veszélyeshulladék-iparágra még a rendszerváltozás éveiben rátelepült, a hatóságokat is markában tartó, maffiára emlékeztető hálózatot, az országot újabb katasztrófák fenyegetik.

Az informátor több mint hetvenmilliárd forintra teszi azt a közpénzt, amely környezetvédelminek feltüntetett beruházások okán a hálózat fejének tartott Bakonyi Árpád kezén átfolyt az elmúlt két évtizedben. A Magyar Hírlap birtokába jutott dokumentumok szerint Bakonyi a Kádár-éra ipari minisztériumának környezetvédelmi főosztályvezetőjeként alapozta meg mesés üzletét.

A Magyar Hírlap szerint az ügylet lényege, hogy a környezetvédelmi felügyelőségi segédletével úgy forradalmasították a hazai veszélyeshulladék-ipart, hogy közben az árletöréssel elűzték a nyugati színvonalú környezetvédelmi technológiákat az országból. Nem véletlen, hogy a szóban forgó cégcsoport mögött az utóbbi években egy sor offshore cég tűnt fel – írja a lap.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik