Belföld

Rengeteg az életveszélyes kémény

A százezer életveszélyes építmény közül minden második Budapesten található.

A Magyarországi Kéményseprők Országos Ipartestületének tájékoztatóján elhangzott: nagyon fontos, hogy a hivatalos fűtési szezon kezdete előtt minden kéményt ellenőrizhessenek a szakemberek – számolt be róla az MR1-Kossuth Rádió.

A hazánkban működő négy és fél millió kéményből a felmérések szerint százezer életveszélyes, félmilliót pedig mindenképpen javítani kellene. Évente átlagosan húszan halnak meg valamilyen kéményhiba miatt, azonban a szakembereket sokszor a felszólítások ellenére sem engedik be lakásaikba a tulajdonosok.

Leikauf Tibor, a Kéményseprők Ipartestületének elnöke elmondta, ha veszélyes kéményeket találnak, azonnal intézkednek az illetékes hatóságnál, a közvetlen veszélyt okozó kéményeket vagy fűtőberendezéseket pedig csak a kijavításuk után lehet ismét használni. Kisebb probléma esetén a hiba kijavítására kötelezik a tulajdonost, amit a következő tisztításkor ellenőriznek.

Egy ellenőrzés átlagosan 1500 forintba kerül, amin nem érdemes spórolni, hiszen a kéményseprés kötelezően igénybe veendő közszolgáltatás, elmulasztása esetén szabálysértési bírságot is fizethet a tulajdonos, különösen kirívó esetben akár több százezer forintot.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik