Belföld

Botrány a belgrádi melegfelvonuláson

Mintegy ötezer rohamrendőr védelme alatt rendezték meg vasárnap a csaknem egy évtized óta első belgrádi melegfelvonulást. Homofób fiatalok csoportjai többször is összecsaptak a rendőrökkel, akik megakadályozták őket a Gay Pride résztvevőinek megtámadásában.

Az összecsapásoknak több mint száz sebesült áldozata van, csupán a rendőrök közül kilencven kért orvosi segítséget, kettő súlyosan megsebesült.

A randalírozó ellentüntetők gyújtópalackokat dobtak a kormányzó, nyugatbarát Demokrata Párt székházára, és felgyújtották az épület garázsát. A tűzoltóknak sikerült eloltaniuk a tüzet.

Dragan Sutanovac védelmi miniszter az országra nézve szomorúnak nevezte a napot.

A jelentős rendőri erő és az összecsapások érzékeltetik, hogy az intolerancia még mindig áthatja a szerb társadalmat, egy évtizeddel azután is, hogy a hatalomból elűzték Slobodan Milosevic elnököt, és ezzel véget vetettek az ország háború alatti elszigeteltségének. Belgrádban először 2001-ben tartottak Gay Pride-ot, az is erőszakba torkollott a támadók miatt.

A mostani felvonulás, amelyen mintegy 600 ember gyűlt össze, egyórás késéssel indult a tervezetthez képest. Már kezdetben nacionalista, bőrfejű és huligáncsoportok vették körbe a rendőrgyűrűbe zárt melegeket. Majd kövekkel, üvegekkel, petárdákkal dobálták a rendőröket, mások pedig megpróbálták eltorlaszolni a menet útját, például kukákat borítottak fel. Megrongáltak több parkoló gépkocsit, kirakatüveget, és felgyújtottak egy rendőrautót. A rendőrök páncélozott járművekkel, könnygázzal próbálták meg szétoszlatni az ellentüntetőket még azután is, hogy a melegek menete véget ért.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik