Belföld

Bizakodás a vészben Kolontáron: már épül a falu jövője

A polgármester szerint a falu megmentéséhez szükséges döntések már megszülettek.

Már most is Kolontár jövője épül, az elkövetkezendő napokban pedig végleg eldől a település sorsa – fogalmazott Kolontár polgármestere vasárnap délután, miután a magyar és a nemzetközi sajtó képviselői megtekintették az előző nap kiürített Veszprém megyei települést. Tili Károly úgy fogalmazott: a falu és az emberek megmentéséhez szükséges döntések már megszülettek, s jelenleg éppen azok végrehajtása zajlik.

Mindenki meghozta és meghozza a maga áldozatát – tette hozzá az alig ezer fős falu polgármestere, utalva arra, hogy a zagytározó okozta veszély miatt a települést kettészelő, fél kilométeres hosszúságú védőgát épül, és ehhez egy lakóházat már le is kellett bontani a polgármesteri hivatal szomszédságában.

Kolontár polgármestere kijelentette: az elöntött falu lakossága biztonságban van, és jövőjük érdekében megfeszített tempóban dolgoznak az emberek, hogy mentsék a még menthetőt. A településen, a házak mögötti udvarokban dolgoznak a munkagépek, és épül a 25 méter széles és 5 méter magas védőgát, amellyel egy esetleges újabb iszapömlés során megpróbálják kordában tartani a lezúduló sárlavinát.

A településen csak a szakemberek dolgoznak, és a sajtóbejárás alkalmával az újságírók láthatták, hogy a korábban elöntött házak között az iszap nagy részét már felszedték, az udvarokat kitakarították. A védőgátat hétfő estére kell elkészíteni, és a szakemberek szerint ez meg is történik.

Az elhagyott utcákban géppisztollyal felszerelt rendőrök járőröznek, és őrzik a hátrahagyott értékeket.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik