Belföld

Az iszapömlés nem szennyezi a Dunát

Sem fémmel, sem szerves anyaggal nem szennyeződik a Duna a tragédia közelebbi környezetében.

Köszönhetően a még a Marcalon alkalmazott kárenyhítési technológiának a Dunán Gönyűnél vasárnapra 7,54-re csökkent a víz pH-értéke – olvasható az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság vasárnapi tájékoztatásában. A katasztrófavédelem ugyanakkor felkészül egy esetleges újabb szennyező hullám elhárítására, kezelésére.

Mint ismertetik: a Torna-patakon érkező vörösiszap-szennyezést a Marcalnak a Torna-torkolat és a Rába-torkolat közötti szakaszán már semlegesítették. A vízszennyezés hatását két lépésben szüntették meg a Közép-dunántúli Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség szakemberei. Első lépésként gipszet adagoltak több ponton, majd a Marcal rábai torkolata előtt ecetsavval állították be a megfelelő pH-értéket. A szennyezett lebegtetett hordalékot ugyanezen szakaszon a kiépített fenékküszöbök segítségével ülepítik.

Az Észak-dunántúli Vízügyi és Környezetvédelmi Igazgatóság vezetője arról tájékoztatta korábban az MTI-t, hogy azért hagyhattak fel a Marcalon az ecetsav és a gipsz vízbe keverésével, mert a folyó pH-értéke 8,5 alá csökkent, azaz természet közeli tartományban van. A Marcal felső szakaszáról érkező gipsz további oldódását légbefúvásos technológiával biztosítják. A vizet azért dúsítják levegővel, hogy az ülepedésre hajlamos gipsz hatékonyabban feloldódjon.

A Marcal alsó szakaszára a Bakonyból lefutó mellékvízfolyásokból már megkezdődött az élet visszatelepülése a folyó vizébe.

Az OKF közleményében hangsúlyozza, hogy az alkalmazott eljárások környezetbarát technológiák, a kivitelezés garantálja az üledék teljes visszatartását, valamint a pH-érték tűrhető állapotra beállítását. Az alkalmazott pH-t csökkentő anyag (gipsz), valamint a savazásra használt szerves sav (ecetsav) szintén környezetbarát anyag.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik