Belföld

A timföldgyár azonnal újra akarja indítani a termelést Ajkán

Állítólag később már nem lehet újraindítani a termelést.

A MAL az MTI-nek vasárnap eljuttatott közleményében ismerteti: ha az ajkai timföldgyár egy-két napon belül nem indul újra, a műszaki-technológiai károk olyan szintet érnek el, amelyek hosszú távon teszik lehetetlenné a termékkibocsátást. Ez pedig olyan mértékű piacvesztést okozhat, amely jelentősen kétségessé teszi a gyár életképességét, és így a helyreállítást és a kárelhárítást is.

Az Ajkán bekövetkezett “sajnálatos események” miatt október 4-én a MAL Zrt. megállította a hidrátgyártást. Az eltelt 6 napban az úgynevezett Bayer-körfolyamatban olyan fizikai és kémiai változások indultak meg, amelyek megakadályozhatják a gyár termelőképességét, újraindulását – áll a gyár közleményében.

A MAL Zrt. Magyarország második legnagyobb alumíniumipari vállalkozása. Ma Magyarországon csak Ajkán folyik timföldgyártás. A MAL Zrt. 100 százalékban hazai magántulajdonban van, jegyzett tőkéje 3 milliárd forint. A vállalat több mint 1.100 embernek ad munkát Ajkán és környékén, ami közel 5.000 ember életére van hatással. Timföldtermékeinek 80 százalékát exportálja, aminek 97 százaléka az EU országaiba jut el. Európai piaci részesedése 12 százalék, világpiaci részesedése 4 százalék – áll a közleményben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik