Belföld

A nemzetközi és a hazai média elözönlötte a lezárt Kolontárt

Mintegy 150 újságíró vesz részt a vörösiszap-lavina miatt kialakult katasztrófatérség sajtóbejárásán.

A három különbusszal szállított médiamunkásokat Illés Zoltán környezetvédelmi államtitkár vezeti a településen. Az államtitkár indulás előtt tájékoztatást adott a térségben zajló munkálatokról, valamint a balesetveszély lehetőségéről.

A konvoj rendőri felvezetéssel indult a néhány kilométernyi távolságban lévő, hermetikusan lezárt és a kiürített Kolontárra, hogy az újságírók megtekinthessék a települést kettészelő védőgát építését, és eljuthassanak a megsérült tározó közelébe.

A tűzoltóság előtt a legnagyobb nemzetközi hírügynökségek és médiumok képviselői – így például az AFP, az AP, a CNN, a BBC munkatársai, valamint a kínai, a japán, a koreai, valamint a szomszédos országok médiumainak képviselői -, továbbá szinte valamennyi magyar sajtóorgánum munkatársai megjelentek, hogy részt vehessenek a bejáráson. Több tucatnyi videókamerával és fényképezőgéppel akarják megörökítni a hét halálos áldozatot követelt katasztrófa nyomait és az esetleges újabb gátszakadás elleni védekezési munkálatokat.

Az újságírók gumicsizmában, védőmaszkban és védőöltözetben szálltak az autóbuszokra, de akadt olyan újságíró is, aki papucsban, vagy tornacipőben indult el a sárlavinával elöntött településre.

A Kolontárra vezető út teljesen le van zárva, az elhaladó autókat a rendőrök ellenőrzik. A tervek szerint Kolontár lakossága leghamarabb szerdán, de mindenképpen a védőgát megépítése után térhet haza.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik